Marcel Boloș, despre situația Planului Național de Redresare și Reziliență: Risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro / Memorandum pentru renegocierea PNRR, pe ordinea de zi a Guvernului

Marcel Boloș, despre situația Planului Național de Redresare și Reziliență: Risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro / Memorandum pentru renegocierea PNRR, pe ordinea de zi a Guvernului
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul interimar al investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a subliniat miercuri importanța finalizării renegocierii PNRR cu Comisia Europeană pentru a evita o penalizare substanțială de 13,7 miliarde de euro. Boloș a indicat că, având în vedere că guvernul este interimar, mandatul pentru renegocierea PNRR va fi adus în discuție joi, în cadrul ședinței de Guvern.

Declarația a fost făcută de Boloș după o întâlnire cu premierul interimar, la Palatul Victoria, unde s-a discutat stadiul renegocierii PNRR.

„Am avut o întâlnire productivă cu domnul prim-ministru interimar, în cadrul căreia i-am prezentat stadiul procesului de renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență. I-am explicat că este crucial să continuăm negocierile cu Comisia Europeană, dat fiind că este necesar să finalizăm aceste acțiuni esențiale până la sfârșitul lunii mai, iar dacă vom finaliza tehnic renegocierea până la sfârșitul lunii iulie, ne putem aștepta să obținem aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență modificat”, a declarat Marcel Boloș.

El a adăugat că, în prezent, un guvern interimar nu poate adopta legi sau ordonanțe de urgență, însă mandatul pentru negocierea PNRR poate fi aprobat prin memorandum, fiind întrebat despre impactul interimatului asupra negocierilor.

„Vom prezenta acest memorandum în ședința de guvern de mâine, astfel încât să asigurăm continuarea mandatarea MIPE pentru a desfășura procedurile legale necesare în vederea renegocierii PNRR, iar din acest punct de vedere ne așteptăm să avem formalitățile necesare finalizate”, a adăugat Boloș.

Risc de penalizare de 13,7 miliarde euro în absența renegocierii PNRR

Boloș a explicat care sunt consecințele dacă renegocierea PNRR nu va fi încheiată.

„Este imperativ pentru România să finalizeze renegocierea, deoarece continuarea cu Planul Național de Redresare și Reziliență în forma sa actuală ar genera un risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro în implementarea investițiilor. De asemenea, finalizarea renegocierii este legată de depunerea cererii de plată numărul 4, a cărei valoare a ajuns la 5,7 miliarde de euro, fiind crucial să respectăm angajamentele noastre pentru luna iunie sau începutul lunii iulie și să depunem această cerere de plată, esențială pentru stabilitatea financiară a României”, a afirmat Boloș.

Criza guvernamentală generată de demisia liderului PSD, Marcel Ciolacu, și decizia PSD de a ieși de la guvernare, menținându-și miniștrii în interimat, survine într-o perioadă delicată pentru finanțele țării, potrivit surselor de informare.

Conform acestor surse, România riscă suspendarea fondurilor din cauza neîndeplinirii angajamentelor de reformă fiscală, un avertisment din partea Comisiei Europene fiind așteptat la începutul lunii iunie.

De asemenea, structura guvernamentală temporară riscă să afecteze accesul la fonduri PNRR în valoare de până la 13,5 miliarde de euro, într-un proces complex de renegociere cu Comisia Europeană, conform surselor citate.

România va primi doar 1,3 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR

România va primi suma de 1,3 miliarde de euro din cererea de plată cu numărul 3, care a fost parțial suspendată de Comisia Europeană în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, au anunțat autoritățile pe 27 martie.

Această cerere de plată, care ar fi trebuit să aibă o valoare de 2,02 miliarde de euro, va permite României să își încaseze doar 1,3 miliarde de euro în urma suspendării.

Pentru a primi restul de fonduri, România are la dispoziție o lună pentru a răspunde oficial Comisiei Europene și un termen de șase luni pentru a implementa modificările necesare pentru a respecta condițiile de plată pentru cererea numărul 3.

„Este important de menționat că această etapă procedurală nu implică pierderea fondurilor aferente cererii de plată nr. 3. Sumele rămân alocate României, iar colaborarea cu Comisia Europeană vizează finalizarea autorizării plății”, a transmis MIPE.

Recomandari
Show Cookie Preferences