„Nu vindem decât dacă sunteți clientul nostru”. Cum am cumpărat 800 de euro, temându-mă de deprecierea leului

„Nu vindem decât dacă sunteți clientul nostru”. Cum am cumpărat 800 de euro, temându-mă de deprecierea leului
Casă de schimb valutar. Inquam Photos / Octav Ganea

Surprins de faptul că euro a depășit recent pragul de 5 lei, am decis să cumpăr câteva sute de euro pentru un mini-concediu în Grecia. Primul șoc a fost să constat că la casele de schimb valutar din apropiere, un euro se vindea miercuri cu 5,22 lei, preț mai mare decât cel afișat de mai multe bănci online. Mai grav, una dintre casele de schimb nu avea deloc euro disponibil.

Am decis să merg spre zona Universității, crezând că voi găsi condiții mai favorabile. Pe bulevardul Magheru, însă, ninune, la casele de schimb valutar, euro era și aici mai scump decât în cartier; unele locuri ofereau un euro la 5,25 lei, iar altele chiar la 5,29 lei.

„Avem euro, dar nu vindem decât dacă sunteți clientul nostru”

Astfel, am intrat în sediile a două instituții financiare. La Intesa Sanpaolo, cursul afișat online era de 5,14 lei. Entuziasmat, m-am dus să văd dacă pot efectua cumpărarea.

„Da, euro este 5,14 lei, dar sunteți clientul nostru? Din păcate, dacă nu, nu putem efectua vânzarea”, mi-a explicat angajata de la ghișeu. „Din păcate, nu sunt client la Intesa.”

Am mers la Raiffeisen. Aici, situația era la fel de dezamăgitoare. „Nu avem casierii la unitățile noastre. Dacă sunteți client, puteți lua euro prin aplicația bancară. Va trebui să deschideți un cont în euro și veți primi cardul în 3-5 zile prin Fan Courier. Dacă aveți nevoie de euro mai repede, vă recomand să schimbați banii la casele de schimb valutar”, mi-a sugerat un tânăr angajat.

Acesta s-a uitat la aplicația mobilă cu mine și a exclamat: „Wow, cât a crescut euro!” văzând că banca cere 5,17 lei pentru un euro. „Trebuie să știți și că, după primirea cardului, banca va percepe un comision de 1,5% la retrageri și nu toate bancomatele oferă euro, dar acest lucru este indicat pe fiecare aparat.”

„A intrat spaima în oameni”

Dezamăgit, am decis să caut case de schimb valutar mai aproape de Centrul Vechi. Am găsit una ce oferea 5,20 lei pentru un euro și eram pe punctul de a schimba, dar am decis să mai verific în zonă pentru un curs mai bun.

Câteva sute de metri mai departe, am dat peste o casă de schimb care vindea un euro cu 5,18 lei. În timp ce achiziționam 400 de euro, am purtat o discuție cu angajatul de la ghișeu, curioasă să aflu cum a fost cu o zi în urmă. „A fost o nebunie, dar nu pot divulga detalii despre câți au venit să schimbe. Nu am voie să ofer astfel de informații.”

Temându-mă ca euro să nu crească și mai mult, am scos și mai mulți lei pentru a cumpăra încă 400 de euro. Când m-am întors la aceeași casă de schimb, un alt angajat era la ghișeu, și m-am așezat la rând, împreună cu alte două persoane. După ce mi-a venit rândul și am cerut să schimb 400 de euro, am remarcat o schimbare în expresia angajatului.

„Voi rămâne fără euro dacă vă răspund și dumneavoastră. Ieri dimineață, vindeam euro la 4,98 lei și nu-mi ajungeau. Astăzi, euro a crescut semnificativ, iar problema este că nu primim suficienți euro. A intrat frica în oameni. Se tem de o creștere a euro de peste 5,5 lei”, a explicat el.

Câteva ore mai târziu, Banca Națională a României a făcut public un curs de 5,1 lei pentru un euro, după ce, cu o zi în urmă, euro a depășit pentru prima dată valoarea de 5 lei.

Recomandari
Show Cookie Preferences