„Suntem conștienți că ne confruntăm cu o situație sensibilă în România”. Reacția socialiștilor europeni, criticați pentru lipsa sprijinului acordat lui Nicușor Dan în fața lui Simion

„Suntem conștienți că ne confruntăm cu o situație sensibilă în România”. Reacția socialiștilor europeni, criticați pentru lipsa sprijinului acordat lui Nicușor Dan în fața lui Simion
Manfred Weber și Iratxe García Pérez. FOTO: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Colaborăm strâns cu Partidul Socialiștilor Europeni și cu colegii noștri din România”, a declarat lidera grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) în Parlament, Iratxe García, așa cum este citat de Politico. Socialiștii au fost criticați de oponenții din Europa după ce PSD a decis să nu-l susțină pe Nicușor Dan în fața lui George Simion.

Criticile se intensifică la adresa socialiștilor europeni, care nu îl susțin pe Nicușor Dan în contextul alegerilor prezidențiale din România, în care George Simion ar putea în curând să preia conducerea la București, conform sursei citate.

PSD a anunțat, după primul tur al alegerilor, că nu va susține candidatura lui Dan în turul secund din 18 mai, ceea ce a generat o reacție vehementă din partea parlamentarilor din partidele tradiționale.

O reacție oficială a venit chiar din partea conducerii Partidului Popular European.

„Aștept un angajament ferm din partea liderilor socialiști, inclusiv din Parlamentul European, pentru a-l sprijini pe Nicușor Dan”, a afirmat Manfred Weber, liderul PPE, subliniind că refuzul de a oferi sprijin este „inacceptabil”.

De asemenea, PNL, parte a PPE, a anunțat că îl susține pe Dan.

La nivel european, socialiștii promovează combaterea colaborării cu partidele extremiste

Pe plan european, socialiștii au condus o campanie destinată să împiedice partidele de extremă dreapta de a influența deciziile în instituțiile de la Bruxelles, acuzând chiar Partidul Popular European și pe Weber că colaborează cu aceste partide pe teme sensibile precum politica de mediu și migrarea.

Conform Politico, acum colegii lor români contestă credibilitatea grupului.

Lidera grupului S&D din Parlament, Iratxe García, „nu poate rămâne tăcută”, a precizat Weber. „Față de extremismul în creștere în întreaga Europă, jocurile politice nu își au locul”, a subliniat acesta.

„S&D nu mai poate rămâne tăcut în această situație”, a menționat și eurodeputatul român Dan Barna, din grupul centrist Renew Europe, care l-a susținut de asemenea pe Dan. „A nu-l sprijini pe Nicușor Dan reprezintă o decizie rușinoasă și contravine valorilor S&D în Parlamentul European”, a adăugat el.

Întrebată despre sprijinul pentru Dan, García a afirmat: „Suntem conștienți că ne aflăm într-o (situație) complexă în România. Colaborăm cu PES (Partidul Socialiștilor Europeni) și cu colegii noștri români”, a declarat ea.

Unii membri ai S&D din România și-au afirmat pozițiile diferite, inclusiv vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

„Pentru mine, aceste alegeri înseamnă mai mult decât numele candidaților, este vorba despre alegerea pe care o faci pentru România și de ce parte a istoriei vrei să aparții”, a afirmat el pentru Politico.

Argumentație din partea conducerii PSD privind refuzul de a recomanda depunerea votului în turul 2

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat miercuri că „istoricul acțiunilor” social-democraților „nu lasă loc de interpretări” privind orientarea proeuropeană a partidului și a precizat că votul românilor la prezidențiale nu mai poate fi influențat de apelurile partidelor politice, explicând astfel decizia PSD de a nu-și îndemna susținătorii privind opțiunea de vot pentru turul II.

„În prezent, există o discuție amplă despre decizia Partidului Social Democrat de a lăsa la latitudinea alegătorilor pe cine vor susține în turul 2. Simpatizanții partidelor politice pot fi convins, dar nu mai pot fi „împinși” într-o direcție. Deja am învățat multe din lecțiile anterioare”, a postat Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că „dacă cineva crede că partidele pot influența votul alegătorilor români, nu a fost atent la rezultatele recente.”

„A nu oferi o direcție de vot clară, cel puțin acum, nu înseamnă că acțiunile liderilor și ale PSD nu sunt proeuropene și proeuroatlantice”, a menționat președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, care este de asemenea liderul organizației județene a PSD.

De asemenea, el a subliniat că discuțiile privind importanța olimpiadei de matematică sunt superflue în acest context.

„Aici ne aflăm, și de aici trebuie să continuăm parcursul nostru european. La București, Paris, Londra, Madrid suntem români în Europa, hai să nu uităm acest lucru chiar și în momente dificile. Era mai bine la Moscova, Vladivostok sau Rostov pe Don? Cu tot respectul pentru cultura rusă, sunt convins că nu.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences