Superliga: Mircea Lucescu apreciază nivelul play-off-ului: Dacă toate meciurile ar avea aceeași calitate, fotbalul românesc ar evolua / Aspecte care îl nemulțumesc

Superliga: Mircea Lucescu apreciază nivelul play-off-ului: Dacă toate meciurile ar avea aceeași calitate, fotbalul românesc ar evolua / Aspecte care îl nemulțumesc
Mircea Lucescu, antrenorul principal al României, pe stadionul San Marino, Serravalle, Italia, 24 martie 2025. FOTO: Jonathan Moscrop / AP / Profimedia

Selecționerul naționalei României, Mircea Lucescu, a declarat miercuri, la deschiderea unui centru de pregătire sportivă, că este încântat de calitatea jocurilor din play-off-ul Superligii. El a subliniat că, în cazul în care toate meciurile ar respecta acest standard, fotbalul românesc ar avansa semnificativ.

„Dacă tot campionatul ar avea la fel de multă intensitate ca meciurile de play-off, am face un pas înainte. Acestea sunt cele mai semnificative confruntări și fiecare echipă are șanse să câștige sau să piardă. Există un echilibru impresionant”, a explicat Lucescu.

Referitor la numărul mediu de pase reușite de jucătorii români, antrenorul și-a exprimat nemulțumirea.

„Indiscutabil, fotbalul românesc se desfășoară cu o viteză mai redusă decât în alte colțuri ale Europei. Nu voi aduce în discuție pașii în secunde, ci mai degrabă media de pase reușite, care în cazul nostru se ridică la aproximativ trei pase, după care pierdem mingea. Poate să fie și mai mult sau chiar mai puțin de atât. În vestul Europei, jucătorii reușesc să aibă medii de șapte-opt pase fără a pierde mingea, ceea ce evidențiază o dinamică remarcabilă. Cunoștințele strategice de joc, tehnica adecvată, chiar și în condiții dificile și în spații restrânse sunt esențiale”, a adăugat Lucescu.

De asemenea, Mircea Lucescu a manifestat îngrijorare cu privire la numărul ridicat de jucători din echipa națională care se află în perioada de recuperare: „Aș dori și eu să primesc soluții pentru a reintegra niște jucători. Aceasta este problema principală. Vom vedea ce va urma.”

Selecționerul a evidențiat importanța construirii de centre moderne de antrenament pentru copii, subliniind totodată necesitatea ca acestea să fie accesibile în special pentru familiile din medii dezavantajate.

„Cu siguranță, este o inițiativă benefică. Nu putem estima reușita financiară, deoarece nu toți copiii își permit să participe. Am discutat cu proprietarii acestui club să găsească soluții pentru a reduce costurile și a ajunge la comunitățile mai puțin privilegiate. În general, familiile cu posibilități reduse își îndrumă copiii spre fotbal, în speranța unei cariere. Ceilalți joacă din plăcere și combină sportul cu pregătirea școlară. Este o idee interesantă, dar în perioada când eram eu, antrenamentele erau extrem de riguroase, chiar și cu un simplu zid. În prezent, s-au implementat tehnologii avansate care ajută mult, dar trebuie să ne gândim și la aspectul financiar pentru părinți. Un antrenament de trei ore pe săptămână poate fi costisitor. Totuși, ideea este bună și sper ca timpul să îmbunătățească acest tip de antrenament și să reducă unele costuri, având în vedere că un antrenament modern poate fi foarte scump”, a mai adăugat Lucescu.

Elite Skills Arena a deschis miercuri un centru de antrenament modern în Sema Parc, București, dedicat pregătirii sportivilor de toate vârstele.

La evenimentul inaugural au fost prezenți selecționerul echipei naționale, Mircea Lucescu, președintele Agenției Naționale pentru Sport, Bogdan Matei, membri ai Federației Române de Fotbal, fostul internațional Florin Răducioiu și trei jucători de la FCSB (campioana actuală): Vlad Chiricheș, Mihai Lixandru și Alexandru Pantea.

Recomandari
Show Cookie Preferences