Declarații oficiale din partea PSD referitoare la lipsa unei recomandări de vot pentru turul 2

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat miercuri că „istoricul acțiunilor” social-democraților „nu lasă loc de interpretare” în legătură cu orientarea proeuropeană a partidului. De asemenea, el a subliniat că votul românilor la alegerile prezidențiale nu poate fi influențat de mesajele partidelor politice, explicând astfel refuzul PSD de a îndemna susținătorii cu cine să voteze în turul al doilea.
„În această perioadă, se desfășoară o dezbatere publică intensă asupra deciziei Partidului Social Democrat de a lăsa alegerea votanților să rămână la latitudinea lor. Susținătorii partidelor pot fi convinși, dar nu mai pot fi direcționați într-o anumită direcție. Aceasta este o lecție pe care am învățat-o recent”, a menționat Romașcanu pe pagina sa de Facebook.
El a evidențiat că „dacă cineva consideră că partidele mai au capacitatea de a influența votul românilor, înseamnă că nu a observat rezultatele recente”.
„A nu oferi o direcție de vot clară, cel puțin pentru moment, nu implică faptul că acțiunile liderilor și ale PSD nu sunt proeuropene și proeuroatlantice”, a adăugat președintele Consiliului Județean Buzău, care este și liderul filialei județene a partidelor social-democrate.
Conform afirmațiilor sale, „istoria acțiunilor PSD nu lasă loc de interpretare, de la integrarea în NATO și UE, până la sprijinul acordat candidaturii pro-occidentale a lui Crin Antonescu prin Alianța Electorală România Înainte.”
„Nu discut despre PIB, autostrăzi, salarii, Schengen și alte aspecte, aceste lucruri trebuiau implementate. Sunt convins că mesajele viitoare din partea PSD vor clarifica poziția noastră. Vreau un vot masiv pentru reformă și dezvoltare, și sper să ne întâlnim la urne pe 18 mai cu mulți dintre cei care au ales să vizioneze turul 1 la televizor”, a mai spus Romașcanu.
De asemenea, el a menționat că orice discuție privind importanța sau neimportanța olimpiadei de matematică este inutilă în prezent.
„Suntem în acest punct, de aici vom merge mai departe în Europa. La București, Paris, Londra și Madrid suntem români în Europa, să nu uităm acest lucru, indiferent de dificultățile întâmpinate. Era mai bine la Moscova, Vladivostok sau Rostov pe Don? Cred că nu, cu tot respectul pentru cultura rusă”, a adăugat Romașcanu.
„Îmi doresc să nu uităm că, indiferent de opinie, suntem cu toții români, chiar și atunci când gândim diferit”, a concluzionat el.
Lucian Romașcanu a anunțat luni seară, pe pagina sa de Facebook, că își va da demisia din toate funcțiile politice și administrative pe care le ocupă, retrăgându-se complet din viața politică, în condițiile în care va prelua în curând „o demnitate care necesită integritate maximă și independență politică.”
Începând cu luna iulie, el va deveni membru al Curții de Conturi Europene.