Avertizare pentru cei afectați de Euroins: Ultima zi pentru depunerea cererilor de plată la FGA se apropie

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat miercuri că persoanele afectate și creditorii fostului lider pe piața RCA, Euroins, care au drepturi de creanță constituite înainte de decizia finală a instanței privind falimentul asigurătorului, pot depune cereri de plată până pe 13 mai 2025.
„Ulterior acestei date, cererile de plată vor putea fi depuse doar de cei care au dobândit drepturi de creanță după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv din 11 februarie 2025”, explică FGA.
Compensațiile pentru păgubiți pot ajunge până la 500.000 lei de la FGA
FGA efectuează plăți către creditorii de asigurări doar pentru aceia care au depus cereri de plată complet documentate.
Despăgubirile acordate se limitează la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare, conform contractelor cu asigurătorul aflat în faliment, așa cum este stipulat de Legea nr. 213/2015 actualizată.
FGA gestionează și soluționează cererile de plată în ordinea în care sunt primite. Statusul cererilor de plată poate fi verificat online pe site-ul FGA.
Plățile către creditorii fostelor City Insurance și Euroins au depășit 520 milioane de euro
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a realizat, până la finalul anului trecut, plăți de aproximativ 2,6 miliarde lei (aproximativ 520 milioane euro) către clienți și păgubiți ai City Insurance și Euroins, în timp ce aproape 200.000 de cereri de plată erau în așteptare în februarie.
În cursul anului anterior, au fost analizate peste 145.000 de cereri de plată, un ritm care se va menține și în acest an, conform FGA.
În total, FGA a efectuat plăți de circa 2,6 miliarde lei pentru creditorii celor două societăți, din care 1,28 miliarde lei au fost aferente anului 2024.
La 31 decembrie 2024, provizioanele constituite pentru obligațiile potențiale către creditorii acestor societăți în faliment se ridicau la aproximativ 3,6 miliarde lei.
Cauzele falimentului City Insurance și Euroins, aflate sub supravegherea ASF
City Insurance și Euroins erau lideri de piață, având milioane de polițe RCA. Ambele falimente s-au petrecut sub conducerea anterioară a ASF, condusă de Nicu Marcu.
ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance pe 27 septembrie 2021, pentru că asigurătorul a fost acuzat că nu avea rezervele necesare de daune, depășind cu 280 milioane de lei, și că întârzia plata despăgubirilor cu peste 200 de zile. Falimentul acestuia a fost decis definitiv în instanță pe 20 aprilie 2022.
Un an mai târziu, Euroins a avut un destin similar, pierzând autorizația de funcționare pe 27 martie 2023. ASF a semnalat un deficit de solvabilitate de 2,2 miliarde lei și un deficit minim de capital de 1,75 miliarde lei pentru acest asigurător, care avea peste 2,7 milioane de polițe RCA active.
În 2023, în plin faliment Euroins, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au primit prime de performanță și pentru Ziua ASF, între 11.500 și 24.500 euro, conform Contractului Colectiv de Muncă.
Nicu Marcu, fostul președinte al ASF, a primt cea mai mare sumă, de 122.262 lei (aproximativ 24.500 euro). Ulterior, el a fost numit prorector la Academia de Studii Economice (ASE). Noua conducere ASF, aleasă în decembrie 2023, a promis că în 2024 nu vor fi acordate prime de performanță angajaților.