Suspendarea emisiei România TV din această seară din cauza unui fake news. Reprezentanții postului au încercat o ultimă acțiune pentru a schimba decizia și au emis un avertisment: „Nu știm care vor fi efectele unei astfel de decizii în actualul climat”

Consiliul Național al Audiovizualului a decis marți să mențină sancțiunea de suspendare a emisiei România TV timp de trei ore. Această hotărâre a fost adoptată în urma unei ședințe extraordinare, în care reprezentanții postului au solicitat să fie revizuită sancțiunea și au expus diverse avertismente, conform informațiilor disponibile. Prin urmare, România TV va avea emisunea suspendată în această seară, între orele 18.00 și 21.00.
„Vă rog respectuos să acceptați reanalizarea deciziei pe care ați emis-o cu nici 48 de ore în urmă. Această hotărâre nu este doar severă, ci extrem de severă și reprezintă un experiment într-o Românie care caută să mențină un parcurs democratic și libertatea de exprimare.
Niciunul dintre noi, inclusiv cei din cadrul redacției România TV, dar și telespectatorii sau politicienii români, nu pot anticipa efectele pe care le va avea o astfel de decizie în actualul climat în care operăm toți.
Situatia este fără precedent în cei 35 de ani de democrație și existență a Consiliului Național al Audiovizualului; un post de televiziune de știri, așa cum este România TV, a fost catalogat în diverse moduri, dar până acum nu s-a întâmplat niciodată ca, în plină campanie electorală, de importanță majoră, să fie suspendată difuzarea timp de 3 ore.
Nu avem informații despre implicațiile acestei acțiuni. Confirm că nu avem mijloace de a cunoaște aceste aspecte,” a afirmat Roxana Niculescu, reprezentanta RTV, în fața membrilor CNA.
Replica a venit de la membrul CNA, Lucian Dindirică, care a întrebat-o repetat pe reprezentanta România TV dacă postul a făcut vreo „dezmințire”, „corectură” sau „revizuire” a informațiilor „false” difuzate vineri seara.
Niculescu a evitat să răspundă, menționând că CNA nu a solicitat așa ceva.
„CNA nu trebuie să ceară rectificări și nu trebuie să impună ca cineva să aibă dreptul la replică. Responsabilitatea pentru aceste acțiuni revine jurnaliștilor și radiodifuzorilor,” a replicat Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA.
Motivul sancțiunii România TV
Duminică, în ziua votului, Consiliul Național al Audiovizualului a aplicat una dintre cele mai severe sancțiuni prevăzute de legislație: suspendarea emisiei pentru trei ore pentru a transmite textul sancțiunii.
Aceasta a avut loc după ce vineri seara, în ultimele 30 de minute de campanie electorală, Dragoș Bistriceanu, un jurnalist al postului, a menționat nume, atât de la vârful conducătorilor cât și din rândul jurnaliștilor și societății civile, care ar fi figurat pe o listă de sancțiuni a Statelor Unite, ceea ce însemna că aceștia nu mai aveau drept de intrare pe teritoriul SUA.
Printre persoanele numite pe post se aflau Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, dar și membri CNA, precum Valentin Jucan și Vasile Bănescu, și jurnalistul Cătălin Tolontan.
Informația a fost ulterior infirmată de Ambasada SUA în România, precum și de Ministerul Afacerilor Externe al României.