Importanța Kashmirului în contextul relațiilor dintre India și Pakistan

Importanța Kashmirului în contextul relațiilor dintre India și Pakistan
Districtul Poonch, Kashmir, pe 7 mai 2025. India a lansat rachete asupra teritoriului pakistanez în dimineața zilei de 7 mai, într-o escaladare majoră între cele două țări înarmate nuclear. Sursă foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Un atac terorist recent asupra civililor din partea indiană a regiunii Kashmir a dus la intensificarea unuia dintre cele mai vechi conflicte din Asia. Autoritățile din New Delhi au acuzat Pakistanul de implicare în aceste violențe, amplificând temerile de escaladare a tensiunilor între cele două state dotate cu arme nucleare.

Marți, douăzeci și șase de persoane au fost omorâte, iar alte 17 au fost rănite în urma unui atac armat în Pahalgam, zonă turistică din nordul Indiei, conform unei surse de presă.

Regiunea Kashmir a fost marcată de conflicte timp de decenii, însă un anumit calm a favorizat dezvoltarea turismului și creșterea economică în ultima vreme.

Acest incident violent a provocat o reacție naționalistă, premierul Narendra Modi subliniind că cei responsabili pentru acest „act inacceptabil” „vor plăti pentru faptele lor”.

Analiștii se tem că un asemenea incident ar putea reînviora ostilitățile dintre India și Pakistan, asemănătoare celor din 2016 și 2019. Ambele națiuni revendică teritoriul Kashmir, având control asupra diferitelor porțiuni ale sale.

Cine au fost autorii atacului recent?

La scurt timp după incident, New Delhi nu a oferit detalii clare despre posibilul autor. Totuși, un grup militant autoidentificat ca Frontul de Rezistență (TRF) a preluat responsabilitatea în urma unei declarații postate pe rețelele sociale.

Această organizație a fost activă în valea Kashmirului în ultimii patru ani, și a revendicat atacuri asupra trupele indiene prin ambuscade. Militarii au folosit camere video montate pe corp pentru a-și documenta acțiunile, pe care le-au distribuit online.

Kashmirul are o lungă istorie a activităților militante, implicând inclusiv grupuri precum Lashkar-e-Taiba, care militează pentru reunificarea regiunii și care a fost responsabil pentru atacurile din 2008 din Mumbai, soldate cu numeroase victime.

Această grupare a fost declarată teroristă de către India, SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, din cauza legăturilor sale cu al-Qaeda.

Contextul politic din Kashmir

Relațiile dintre India și Pakistan au degenerat într-un conflict armat în 1948, la scurt timp după divizarea care a dus la apariția ambelor națiuni. Așa-numita Linia de Control a devenit frontiera de facto între cei doi.

În timp ce confruntările au avut loc, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat un referendum prin care cetățenii Kashmirului să decidă la ce țară doresc să se alăture, însă acest referendum nu a fost niciodată realizat.

Regiunea aflată sub controlul Indiei, Jammu și Kashmir, s-a bucurat de un statut special cu autonomie parțială, având chiar propria constituție și un steag distinct. Jammu este cunoscut pentru populația sa majoritară hindu.

În anii 1980, o mișcare separaționistă din Kashmir, susținută de autoritățile de la Islamabad, a degenerat în violență, culminând cu un vârf de activitate militantă în anii 1990, marcată de atacuri teroriste și violențe împotriva militarilor și civililor.

Forțele indiene au răspuns prin măsuri represive, fiind acuzate de organizațiile pentru drepturile omului de dispariții forțate și alte abuzuri.

Ce schimbări au avut loc sub conducerea lui Modi?

După realegerea sa în 2019, Modi a eliminat statutul special de autonomie din Jammu și Kashmir, ceea ce a dus la dizolvarea legislativului regional și la transformarea regiunii în teritoriu administrat direct de New Delhi.

Premierul, a cărui popularitate se bazează parțial pe o atitudine fermă față de securitatea națională, a susținut că aceste schimbări vor aduce pace într-o zonă afectată de violență mult timp.

Aceste măsuri au fost însoțite de represiuni severe, mii de persoane fiind arestate, inclusiv lideri locali. Relațiile între India și Pakistan au devenit mai tensionate, cu o reducere a contactelor diplomatice și economice, inclusiv suspendarea zborurilor directe.

Cu toate acestea, sub presiunea lui Modi, perioada de represiune a avut și rezultate pozitive, cu o creștere a numărului de turiști în Kashmir, aceștia atingând anul trecut 23,6 milioane, comparativ cu 16,2 milioane în 2019.

Premierul a lăudat această creștere turistică ca un semn al prosperității aduse de politicile sale.

Ce urmează?

După atac, mulți turiști au început să părăsească zona, fiind organizate zboruri suplimentare pentru a-i evacua. Deși incidentele violente au crescut în ultimii ani, majoritatea atacurilor asupra civililor au fost rare.

Ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, a promis măsuri imediate împotriva celor responsabili și împotriva celor care au orchestrat atacul. Deși nu a menționat explicit Pakistanul, au fost exprimate apeluri din partea unor lideri politici indieni pentru a se lua măsuri.

Ministerul Afacerilor Externe pakistanez a exprimat „îngrijorare” față de numărul de victime civile.

India a decis să suspende relațiile diplomatice cu Pakistanul și să nu mai participe la tratatul transfrontalier legat de apă, anunțând expulzarea consilierilor militari pakistanezi.

Experții avertizează că New Delhi ar putea lua măsuri militare. În 2019, după un atac devastator asupra unui convoi, India a efectuat raiduri în teritoriul pakistanez. De asemenea, au fost efectuate acțiuni transfrontaliere în trecut, iar un expert a subliniat că suspendarea tratatului privind apă reprezintă o măsură fără precedent.

Recomandari
Show Cookie Preferences