O navă spațială sovietică blocată pe orbită timp de 50 de ani va cădea pe Pământ

O parte dintr-o navă spațială din perioada sovietică se preconizează că va cădea pe Pământ sâmbătă, după ce a fost prinsă pe orbită timp de peste cinci decenii, conform relatărilor BBC.
Kosmos 482, lansată în 1972 în direcția Venusului, a rămas prinsă în orbita joasă a Pământului și s-a destrămat în patru fragmente, conform informațiilor furnizate de NASA.
Unul dintre aceste fragmente – probabil modulul de asolizare – va reintra în atmosfera Pământului, iar o parte din el are șanse să supraviețuiască fără a se descompune complet.
Agenția Spațială Europeană estimează că reintrarea în atmosferă va avea loc sâmbătă la 11:16, ora României, deși momentul exact ar putea varia cu câteva ore.
Cercetătorii nu au reușit să determine detalii precise despre reintrarea în atmosferă, inclusiv locația exactă a acesteia. Totuși, dacă o parte din obiect va supraviețui, probabilitatea de a produce daune semnificative este mică, având în vedere că 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă.
Cercetătorii afirmă că riscurile pentru oameni sunt minime în urma prăbușirii navei
„Este mult mai posibil să câștigi la loterie decât să fii lovit de acest fragment de deșeu spațial”, a explicat Stijn Lemmens, analist principal pentru reducerea deșeurilor spațiale la Agenția Spațială Europeană.
Capsula de asolizare are forma sferică, cu un diametru de aproximativ un metru și o greutate de aproape o jumătate de tonă.
Aceasta a fost proiectată să reziste la căldura extremă și la presiunea atmosferică de pe Venus, ceea ce îi conferă un scut termic robust și o structură rezistentă.
Aceasta este motivul pentru care specialiștii cred că ar putea supraviețui unei reintrări necontrolate în atmosfera Pământului.
Sistemul de parașute, destinat inițial să încetinească coborârea capsulei către Venus, este probabil deteriorat după peste 50 de ani în spațiu.
Riscul pentru oameni este considerat scăzut, totuși traiectoria estimată pentru capsulă ar putea conduce la o aterizare între 51,7° latitudine nordică și sudică, adică peste majoritatea regiunilor locuite ale lumii.
Acest lucru înseamnă că ar putea cădea în diverse locații, de la nordul extrem, cum ar fi Londra, până la sudul extrem, precum vârful sudic al Americii de Sud.