Impactul crizei politice asupra finanțării externe a României, conform S&P

Impactul crizei politice asupra finanțării externe a României, conform S&P
S&P rating, Foto: Adrian825 | Dreamstime.com

S&P Global a avertizat că instabilitatea politică din România, precum și întârzierile în reacția față de dezechilibrele economice generate de prăbușirea guvernului de coaliție, ar putea afecta negativ sursele de finanțare externă ale țării, conform unui raport citat de Reuters.

În contextul unei creșteri a costurilor de împrumut, Banca Națională a României a intervenit joi pentru a stabiliza leul, după ce victoria lui George Simion, candidatul radical de dreapta, în primul tur electoral a agravat criza politică din a doua economie ca mărime din Europa Centrală, conform aceleași surse.

Analiza S&P Global a evidențiat că principalul risc pentru România, care se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de peste 9% din PIB, este modul în care va gestiona finanțarea acestor deficite semnificative până în 2026, în condițiile unei crize politice prelungite și a unei creșteri economice în declin.

S&P a subliniat că accesul autorităților române la piața de euroobligațiuni este acum fragil, ceea ce generează presiuni asupra cursului de schimb și asupra pieței interne de obligațiuni. De asemenea, o strategie de elaborare a politicilor mai puțin eficientă ar putea afecta disponibilitatea fondurilor europene, în special în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Anul trecut, economia României a avut o creștere modestă de doar 0,8%, cel mai lent ritm înregistrat de la începutul pandemiei COVID-19, cu o tendință de încetinire care s-a observat constant din 2021.

Leul, care a ieșit marți din intervalele strânse în care a fost practic de trei ani, și-a ajustat scăderea săptămânală sub 3%, dar rămâne în continuare peste pragul important de 5 lei pentru un euro, conform Reuters.

Randamentele obligațiunilor pe 10 ani au crescut cu aproximativ 100 de puncte de bază începând de la începutul acestei săptămâni, atingând cel mai înalt nivel din noiembrie 2022.

Scenarii post-electorale conform S&P

Sondajele sugerează că Simion, candidatul din partea dreptei radicale, este favorit pentru al doilea tur din 18 mai. Indiferent de rezultat, S&P Global este de părere că elaborarea politicilor în România ar putea deveni mai fragmentată, instabilă și mai puțin eficientă în lunile următoare.

Compania a adăugat că această situație ar putea genera rezultate economice, fiscale și externe mai slabe decât estimările lor preconizate deja pesimiste.

Printre posibilele scenarii post-electorale identificate de S&P Global se numără și un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să implementeze măsuri de consolidare fiscală.

Convocarea de alegeri parlamentare anticipate ar întârzia în continuare măsurile de reducere a bugetului și ar putea adăuga presiune pe eforturile de refinanțare, în timp ce o a treia variantă presupune constituirea unui guvern de uniune care să dispună de suport suficient pentru a asigura stabilitatea fiscală.

Imagine: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences