Negocieri semnificative între SUA și China în contextul războiului comercial: Reprezentanți de top ai ambelor părți se întâlnesc într-o locație secretă dintr-o „țară neutră"

În acest weekend, Washingtonul și Beijingul au trimis oficiali de rang înalt la Geneva pentru a încerca să diminueze tensiunile în conflictele comerciale SUA-China, o situație generată de deciziile lui Donald Trump, ale cărei implicații negative afectează ambele economii majore ale lumii, conform agenției AFP.
Aceste discuții, incluzând oficiali la cel mai înalt nivel de la începutul controverselor legate de taxe, sunt programate pentru sâmbătă și duminică în orașul elvețian de lângă lacul Geneva. Se vor reuni secretarul Trezoreriei din SUA, Scott Bessent, reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, și vicepremierul chinez He Lifeng.
Locația exactă a întâlnirii este păstrată secretă, conform informațiilor din France Presse.
Trump aspiră la „calmarea situației”
Vineri, Donald Trump a făcut o mișcare simbolică pentru a deschide negocierile, sugerând o reducere a tarifelor punitive la 80% pentru produsele chinezești.
„Președintele dorește să rezolve problemele cu China. Așa cum a afirmat, vrea să calmeze situația”, a declarat secretarul pentru comerț Howard Lutnick vineri seară la Fox News.
Această administrație rămâne simbolică, însă tarifele la acest nivel ar reprezenta în continuare o povară considerabilă pentru majoritatea exporturilor chineze către Statele Unite.
De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Trump a utilizat tarifele vamale ca pe un instrument politic, impunând o suprataxă de 145% pe produsele din China, pe lângă taxele deja existente.
Beijingul, care a promis că se va opune suprataxelor impuse de Trump „până la capăt”, a reacționat cu taxe vamale de 125% pe produsele americane.
Consecințele acestui conflict au dus la o stagnare aproape totală a comerțului bilateral și la turbulențe mari pe piețe.
În contextul acestor întâlniri, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că discuțiile reprezintă „un pas pozitiv și constructiv spre dezescaladare”.
Pentru ministrul afacerilor economice din țara gazdă, Guy Parmelin, faptul că „cele două părți comunică” este deja considerat „un succes”.
China se află într-o perioada de creștere a exporturilor
Vicepremierul chinez se prezintă la negocieri cu un avantaj. Vineri, China a raportat o creștere de 8,1% a exporturilor în aprilie, o rată de patru ori mai mare decât estimările analiștilor, deși exporturile către Statele Unite au înregistrat o scădere de aproape 18%.
Raportul chinez sugerează că propunerea acestor discuții a venit din partea americanilor.
Donald Trump „nu va reduce unilateral tarifele aplicate Chinei. Vor fi necesare și concesii din partea lor”, a avertizat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.
„Consider că acesta este rezultatul pe care președintele îl urmărește, un climat global de dezescaladare, în care reluăm comerțul reciproc și colaborăm pentru a ajunge la un acord semnificativ”, a afirmat secretarul pentru comerț Howard Lutnick la CNBC.
Posibile rezultate ale negocierilor
„Un rezultat posibil al discuțiilor din Elveția ar fi un acord de suspendare a majorității, dacă nu a tuturor, tarifelor impuse în acest an, pe durata negocierilor bilaterale”, a explicat pentru AFP Bonnie Glaser, lider al programului Indo-Pacific la German Marshall Fund din Washington.
Lizzi Lee, expert în economia Chinei la Asia Society Policy Institute, anticipa un potențial „gest simbolic și temporar”, care ar putea „îmbunătăți tensiunile, dar nu va rezolva neînțelegerile fundamentale”.
Pe de altă parte, Bill Reinsch, expert la Center for Strategic and International Studies, consideră că pe plan practic lucrurile rămân într-o stagnare.
Trump dorește să se întâlnească cu Xi Jinping pentru a ajunge la un acord, care să fie detaliat mai apoi de subordonații lor, adăugând că cei din Beijing „vor ca toate problemele să fie soluționate înainte de o întâlnire”.
Xu Bin, profesor la China Europe International Business School (CEIBS) din Shanghai, nu se așteaptă ca tarifele să revină la un „nivel rezonabil”, afirmând că, chiar dacă vor scădea, ele vor fi probabil tot mari pentru a permite un comerț sustenabil.