LIVE: Pakistanul a lansat atacuri multiple asupra Indiei / Tentativă semnificativă de infiltrare / Tensiunile între puterile nucleare escaladează

LIVE: Pakistanul a lansat atacuri multiple asupra Indiei / Tentativă semnificativă de infiltrare / Tensiunile între puterile nucleare escaladează
Forțele armate ale Indiei în Kashmir. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nici India, nici Pakistanul nu au raportat victime în urma ciocnirilor desfășurate în noaptea de joi spre vineri, conform agenției Reuters. Totuși, zeci de oameni și-au pierdut viața în zilele recente, în cadrul acestei noi faze a conflictului.

Forțele armate pakistaneze au desfășurat atacuri multiple prin intermediul dronelor și altor muniții pe întreaga frontieră de vest a Indiei în noaptea menționată, conform declarației armatei indiene, indicând o intensificare a conflictului între cele două state înarmate nuclear.

Armata a menționat că trupele pakistaneze au înregistrat numeroase încălcări ale armistițiului la frontiera de facto în Kashmir, o regiune parțial controlată atât de India, cât și de Pakistan, dar revendicată integral de ambele țări.

„Atacurile efectuate cu ajutorul dronelor au fost contracarate cu succes, iar un răspuns corespunzător a fost oferit”, a declarat armata indiană, subliniind că vor respinge cu „forță” toate planurile nefaste.

Nu a existat un răspuns imediat din partea oficialilor pakistanezi la afirmațiile indiene.

Islamabad a negat anterior acuzațiile referitoare la atacurile asupra orașului Pathankot în statul Punjab, asupra orașului Srinagar din valea Kashmir și asupra orașului Jaisalmer din Rajasthan, calificând aceste afirmații drept „nefondate” și „motivate politic”.

Tentativă majoră de infiltrare

O „tentativă majoră de infiltrare” a fost „dejucată” în regiunea Samba din Kashmir în noaptea de joi spre vineri, conform unei declarații a Forței de securitate a frontierelor indiene; bombardamentele de artilerie grea continuând vineri în zona Uri, potrivit unui oficial de securitate anonim.

„Mai multe locuințe au fost distruse în urma bombardamentelor din sectorul Uri. O femeie și-a pierdut viața, iar alta a fost rănită în aceste atacuri”, a declarat sursa.

Sirenele au răsunat timp de peste două ore vineri în orașul Amritsar, aflat la granița cu Pakistanul, oraș unde se află Templul de Aur venerat de sikhs, iar localnicii au fost sfătuiți să rămână în interior.

Apel internațional pentru calmarea situației

Conflictul dintre cei doi adversari a atins un nou nivel după ce India a atacat miercuri mai multe locații din Pakistan, pe care le-a considerat „tabere teroriste”, ca reacție la un atac terorist din Kashmir, la care susține că Islamabad a contribuit.

Pakistanul a respins acuzația, însă ambele țări au continuat să schimbe focuri și bombardamente transfrontaliere, precum și utilizarea dronelor și rachetelor în spațiul aerian reciproc.

Puterile globale, inclusiv Statele Unite și China, au cerut celor două națiuni să-și reducă tensiunile, vicepreședintele american JD Vance reiterând apelul la dezescaladare.

„Dorim ca această situație să fie calmă cât mai curând. Totuși, nu putem controla aceste țări”, a afirmat acesta într-un interviu pentru Fox News.

Relații tensionate

Relația dintre India și Pakistan a fost caracterizată de tensiuni încă din momentul obținerii independenței față de Marea Britanie în 1947. Cele două țări au purtat trei războaie, dintre care două pentru regiunea Kashmir, și s-au confruntat în numeroase conflicte mai mici.

Ambele națiuni au dezvoltat arme nucleare în anii 1990.

China a încurajat ambele părți să acționeze în interesul păcii și stabilității, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez menționând că Beijingul este dispus să colaboreze cu comunitatea internațională „pentru a evita acțiuni care ar putea complica și mai mult situația”.

Rusia și Statele Unite s-au alăturat de asemenea apelurilor pentru reținere.

Această escaladare intervine într-un context economic delicat pentru Pakistan, o țară cu o economie de 350 de miliarde de dolari, care se află încă în proces de recuperare după o criză economică ce a amenințat capacitatea sa de a-și onora obligațiile de datorie externă în 2023, înainte de a primi ajutoare din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Recomandari
Show Cookie Preferences