Indicele ROBOR a atins 7,31%

Indicele ROBOR pentru o perioada de trei luni, utilizat la stabilirea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a continuat să crească vineri, atingând valoarea de 7,31% pe an, comparativ cu 7,25% pe an în sesiunea anterioară, conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR).
Un nivel similar al indicelui ROBOR la 3 luni a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2023. Pe 9 mai 2024, ROBOR pentru trei luni a fost de 6,05% pe an, iar la începutul acestui an a fost de 5,92% pe an, conform datelor disponibile.
Indicele la șase luni, important pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,45%, de la 7,31% în ziua precedentă, în timp ce ROBOR la 12 luni a variat la 7,46%, în creștere față de 7,30%.
Referitor la indicele de bază utilizat pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este stabilit la 5,55% pe an, având la bază o medie a dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere de la 5,66% din trimestrul anterior.
Fiecare zi, la ora 11:00, băncile incluse în cadrul categoriilor care publică prețurile ROBID – ROBOR își actualizează tarifele. Aceste prețuri rămân constante timp de 15 minute. Fiecare bancă indică prețul la care achiziționează și la care vinde lichiditate pentru diverse termene: o zi, o săptămână, 6 luni etc.
ROBID reflectă prețul la care băncile sunt dispuse să cumpere lichiditate, în timp ce ROBOR reprezintă prețul la care băncile sunt pregătite să ofere lichiditate. Tranzacțiile în cadrul ROBID-ROBOR sunt realizate în sume de 5 milioane de RON, valorile fiind relativ mici comparativ cu profunzimea pieței. Scopul acestui indice de referință este de a oferi o imagine clară asupra activității pieței interbancare și de a stabili un standard pentru prețul lichidității în RON pe diferite termene.
Sursa foto: Dreamstime