LIVEVIDEO Papa Leon al XIV-lea celebrează prima liturghie în Capela Sixtină ca lider al Bisericii Catolice

Noul papă, Leon al XIV-lea, oficiază vineri prima sa liturghie în Capela Sixtină, împreună cu cardinalii, în calitate de lider al Bisericii Catolice, care are aproximativ 1,4 miliarde de membri în întreaga lume, conform informațiilor prezentate de Reuters.
Cardinalul Robert Prevost, din Chicago, dar cu o mare parte a activității sale ca misionar în America Latină, a fost ales după un conclav de două zile, care s-a încheiat joi seara cu fumul alb emis din coșul capelei de la Vatican.
După ceremonie, Leon va lua prânzul cu cardinalii care l-au ales și apoi aceștia vor avea posibilitatea să părăsească Vaticanul și să se întoarcă în țările lor de origine.
Succesorul Papei Francisc, decedat luna trecută la vârsta de 88 de ani, se confruntă cu provocări considerabile, inclusiv un deficit bugetar al Vaticanului și dezbateri asupra inclusivității Bisericii față de comunitatea LGBT, persoanele divorțate și posibila implicare mai mare a femeilor în treburile Bisericii.
Primul papă american
Președintele Donald Trump l-a felicitat rapid pe Leon pentru că a devenit primul papă american. „Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost pentru numirea sa ca Papă. Este o onoare să știm că este primul Papă american. Ce veste minunată și o mare onoare pentru țara noastră!”, a declarat Trump într-un mesaj pe rețeaua sa socială, Truth Social.
„Sunt nerăbdător să îl cunosc pe Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment cu adevărat special!”, a adăugat președintele.
„Pacea fie cu voi toți”, a transmis Leon mulțimilor entuziaste joi seara, vorbind fluent în italiană, cu câteva cuvinte în spaniolă, dar fără a se adresa în limba engleză.
Cine este papa Leon al XIV-lea
Noul papă deține cetățenie americană și peruană, având o carieră de câteva decenii în nordul Perului, începând ca misionar și continuând ca episcop de Chiclayo între 2015 și 2023.
Credincioșii din Chiclayo, Peru, au sărbătorit alegerea lui, iar clopotele bisericilor au sunat pentru a marca acest moment.
Alegerea numelui său oferă indicii cu privire la tipul de lider care va fi, acest gest fiind adesea folosit de conducătorii Bisericii pentru a sublinia prioritățile pontificatului.
Ultimul papă care a purtat acest nume, Leon al XIII-lea, a condus Biserica între 1878 și 1903 și era cunoscut pentru atenția sa asupra problemelor de justiție socială, fiind considerat unul dintre întemeietorii învățăturii sociale catolice moderne.
Prevost a devenit cardinal în 2023, fiind cunoscut pentru reținerea sa și pentru faptul că a oferit puține interviuri presei.
În calitate de cardinal, Prevost a impresionat prin stilul său discret și prin sprijinul său constant pentru papa Francis. În primele sale declarații ca papă, a subliniat importanța unității.
Francisc l-a adus la Roma în urmă cu doi ani pentru a conduce biroul Vaticanului responsabil cu selecția preoților care devin episcopi, rol care i-a permis să influențeze alegerea multora dintre episcopii care l-au votat.