Scenarii pentru un potențial Guvern în cazul în care Nicușor Dan ajunge la Cotroceni

Se analizează modul în care AUR și POT ar putea forma o majoritate în Parlament pentru a-i satisface dorința lui George Simion de a-l instala pe Călin Georgescu, în condițiile în care Nicușor Dan este ales președinte.
Demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier și intenția PSD de a ieși din coaliția cu PNL, UDMR și minoritățile naționale fac ca președintele ales pe 18 mai să aibă un rol esențial în formarea unui Guvern funcțional după alegeri. PNL și UDMR au anunțat sprijinul pentru Nicușor Dan în turul secund, în timp ce PSD a decis să rămână neutru.
Banca Națională a României a informat că pentru prima dată un euro este cotat la 5,03 lei, iar Nicușor Dan a comentat despre demisia lui Ciolacu:
„Consider că nu a fost potrivit ca, după alegerile din noiembrie, Marcel Ciolacu să continue în fruntea Guvernului. Vor fi două săptămâni de provizorat, o practică comună la nivel global”, a declarat candidatul independent.
Referitor la viitorul Guvern, Nicușor Dan a subliniat necesitatea reformelor și a curajului: „Discuția pertinentă este despre guvernarea de după 18 mai. România necesită un Guvern curajos în efectuarea reformelor. Detaliile despre configurația Guvernului vor fi discutate imediat după 18 mai.”
Dacă Nicușor Dan devine președinte, există mai multe opțiuni: un guvern minoritar, unul format din actuala Coaliție sau un guvern cu o coaliție extinsă cu toate partidele pro-europene.
Dinamica Parlamentară
Un scenariu ar putea implica PSD reintrând la guvernare, formând o majoritate solidă cu partidele pro-europene – PNL, USR, UDMR – având astfel 301 parlamentari. Validarea unui guvern necesită minimum 233 de voturi.
Există și posibilitatea unui Guvern minoritar, scenariu susținut și de Nicușor Dan: „Este o dintre opțiuni”. În acest caz, PNL, USR, UDMR, împreună cu minoritățile naționale, ar intra la guvernare, cu sprijinul social-democraților în Parlament.
Dacă PSD nu va susține această formulă, PNL, USR și UDMR nu vor putea avea o majoritate, cu doar 162 de parlamentari (sau 179 cu minoritățile naționale).
Acest Guvern ar putea obține votul de învestire, dar ar fi extrem de vulnerabil fără o majoritate parlamentară.
Posibilitatea anticipatelor
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că, dacă George Simion devine președinte, partidele ar putea fi presate să organizeze alegeri anticipate dacă nu validează premierul propus.
Într-un interviu acordat Digi24, Simion a discutat despre anticipatele în cazul în care Călin Georgescu nu va găsi o majoritate parlamentară care să-i susțină Guvernul.
„Acum două zile am afirmat că actuala majoritate nu va rămâne la fel dacă românii nu îl aleg pe candidatul nostru în turul II. Am avut dreptate...(…) Voi insista să mergem cu Călin Georgescu la alegeri anticipate, dar aș vrea să evităm această situație”, a adăugat Simion.
Nicușor Dan și colaborarea cu Parlamentul actual
Referitor la anticipatele, Nicușor Dan a afirmat că viitorul președinte trebuie să colaboreze cu Parlamentul ales în urma scrutinului din 1 decembrie 2024.
„România nu își permite alegeri anticipate. Oamenii sunt sătui de alegeri, mediul economic resimte instabilitatea. Trebuie să avem un președinte care colaborează cu Parlamentul ales pentru a asigura stabilitate un Guvern până la următoarele alegeri.”
Alegeri la București pe cale de realizare
Politologul Andrei Țăranu consideră că scenariul în care Nicușor Dan ajunge la Cotroceni ar fi unul optimist.
El menționează că PNL și PSD ar putea fi reticente la intrarea la guvernare în contextul crizei.
„Probabil că majoritatea partidelor considerate mainstream, cu excepția USR, nu ar fi entuziasmate să guverneze în această perioadă de criză”, afirmă Țăranu.
De asemenea, el reamintește că, dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale, vor fi organizate noi alegeri la București.
„Dacă Nicușor câștigă, nu uitați că ne așteaptă alegeri în curând pentru București, ceea ce va intensifica concurența dintre partide.”
În ceea ce privește constituirea unui Guvern, Andrei Țăranu sugerează că PSD ar prefera să rămână în opoziție pentru a-și rezolva problemele interne.
„Cel mai probabil vedem un guvern format din PNL, USR, UDMR și susținut de PSD, dar social-democrații ar prefera să nu intre în guvernare acum pentru a se reorganiza.”
El subliniază ideea că un partid nu poate fi reformats eficient din poziția de guvernare, subliniind preferința PSD de a rămâne în opoziție.
„Există voci care preconizează o opoziție a PSD timp de câțiva ani. Un Guvern minoritar, susținut din Parlament, le-ar oferi o marjă de manevră strategică,” conchide Țăranu.