Germania își reorientează politica energetică spre combustibilii fosili după blackout-ul din Spania: „Am pus prea mult accent pe protecția mediului”

Germania își reorientează politica energetică spre combustibilii fosili după blackout-ul din Spania: „Am pus prea mult accent pe protecția mediului”
Panouri soare și turbine eoliene. Foto: Hiroki Ochimizu / Jiji Press Photo / Profimedia

Germania, lider în Uniunea Europeană prin numărul de parcuri fotovoltaice, se confruntă cu necesitatea utilizării combustibililor fosili pentru a-și stabiliza sistemul energetic. Ministrul Economiei, Katharina Reiche, a subliniat importanța construirii de noi centrale pe gaz în țară, menționând că, în ultimii ani, s-a pus un accent excesiv pe aspectele de mediu.

„Este esențial să avem centrale pe gaz flexibile care să furnizeze energie în momentele în care vântul nu bătește și soarele nu strălucește. Acestea sunt necesare rapid”, a declarat Katharina Reiche.

Reiche a precizat că „acțiunea rapidă este crucială pentru a organiza licitațiile pentru centrale pe gaz cu o capacitate minimă de 20 de Gigawați, asigurând astfel securitatea aprovizionării”, conform unor surse citate.

Recentul blackout în Spania a demonstrat semnificația centralelor pe gaz, a adăugat ministrul.

Potrivit acesteia, Germania a neglijat unele aspecte importante în favoarea protecției mediului.

„Dezvoltarea energiilor regenerabile ne-a apropiat de obiectivele de neutralitate climatică”, a afirmat Reiche.

Cu toate acestea, aceasta a generat și costuri pentru infrastructura energetică, inclusiv costuri legate de extinderea rețelelor, blocaje și utilizarea centralelor pe cărbune și gaze care necesită o evaluare detaliată.

Ministrul Economiei din Germania exclude revenirea la energia nucleară

Totuși, Katharina Reiche a respins propunerea reveniri la energia nucleară, ce a fost solicitată de Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială în campania electorală.

„Energia nucleară face parte din mixul energetic european, dar nu din cel al Germaniei”, a explicat Reiche, adăugând că închiderea centralelor nucleare este un proces finalizat. O eventuală întoarcere la energia nucleară ar necesita nu doar investiții financiare, ci și recuperarea încrederii companiilor care ar construi noi reactoare, o miză deja pierdută.

Revenirea la energia nucleară a fost compromisă în timpul crizei energetice, iar acum trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate”, a concluzionat oficialul german.

Recomandari
Show Cookie Preferences