Aleksandar Vucic afirmă că Serbia este dornică să adere la Uniunea Europeană, în ciuda vizitei sale la Moscova

Serbia își menține angajamentul față de aderarea la Uniunea Europeană și își propune să accelerateze candidatura, a declarat, marți, președintele Aleksandar Vucic, în urma călătoriei sale recente la Moscova, care a stârnit critici din partea țărilor occidentale.
Pe 13 mai, Vucic a menționat după întâlnirea cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, că Belgradul dorește să își intensifice parcursul european și să deschidă mai multe capitole de negociere cu Uniunea.
„Atmosfera în cadrul Uniunii nu este ideală, sunt convins că și din cauza vizitei la Moscova, dar am încredere că Europa va aprecia progresele realizate în mod meritocratic”, a afirmat președintele sârb.
Chiar și în fața avertismentelor repetate din partea oficialilor Uniunii Europene, care au sfătuit liderii țărilor candidate să evite colaborarea cu Kremlinul, Vucic a efectuat o vizită în Rusia pe 8 și 9 mai pentru a participa la comemorarea zilei de 9 mai, unde s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping.
Rusia este un aliat istoric al Serbiei pe linie de ortodoxie creștină și principalul furnizor de gaze naturale. Moscova îi oferă, de asemenea, sprijin Belgradului în opoziția sa față de independența Kosovo, fosta sa provincie sudică.
Pașii necesari pentru ca Serbia să adere la Uniunea Europeană
Vucic, care se confruntă cu proteste anticorupție organizate de studenți de câteva luni, a promis că guvernul va acționa pentru a implementa reformele necesare în vederea aderării la Uniune.
Serbia trebuie să combată corupția, să reformeze sistemul judiciar, mass-media și legislația electorală, să îmbunătățească relațiile cu Kosovo și să își alinieze politicile externe la cele ale Uniunii, inclusiv prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei.
„Un aspect esențial al politicii noastre externe și de securitate comune este condamnarea fermă a invaziei Rusiei în Ucraina și sprijinirea Ucrainei pentru o pace justă și durabilă”, a spus Costa prin intermediul unui traducător.
Costa a menționat că este „încântat să audă” că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă prioritatea principală a Serbiei. „Ceea ce este necesar … include libertatea mass-media, combaterea corupției și îmbunătățirea legislației electorale”.
Din țările din Balcanii de Vest, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia au obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniune, în timp ce Kosovo se menține pe poziții mai slabe.