Sancțiune fără precedent pentru postul România TV. Decizia CNA după difuzarea „listei negre” a oficialilor români sancționați de SUA

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât suspendarea pentru o perioadă de trei ore a emisiunii România TV, ca urmare a dezinformării grave constatate. Aceasta s-a petrecut după ce postul de televiziune a difuzat vineri seara, în ultimele 30 de minute din campania electorală, o „listă neagră” ce conținea oficiali români supuși sancțiunilor americane.
Pe lista respectivă au fost inclusi „Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu” și judecători ai Curții Constituționale care, conform surselor, ar fi fost interziși în Statele Unite din cauza sancțiunilor aplicate de Administrația din SUA. Menționăm că lista a fost prezentată în timpul emisiunii care-l avea ca invitat pe candidatul la prezidențiale, Victor Ponta.
În acest context, CNA a emis a treia suspendare a emisiunii pentru postul de știri în ultimele două săptămâni,de această dată pe o durată de trei ore, considerată una dintre cele mai severe sancțiuni aplicate vreodată, precedată doar de cazul OTV, condus de Dan Diaconescu.
Propunerea de sancțiune a fost avansată de Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, și a fost aprobată de majoritatea membrilor, cu excepția lui Georgică Severin, care a sugerat o amendă de 200.000 de lei.
România TV va trebui să suspende emisia obișnuită miercuri, 7 mai, între orele 18.00 și 21.00.
„Efectele sunt extrem de grave”
„Efectele sunt extrem de grave în urma celor întâmplate. O parte semnificativă a populației rămâne sub impresia că cel puțin președintele interimar al României, prim-ministrul și președintele Curții Constituționale sunt interziși în Statele Unite. Aceasta este informația difuzată de post fără a fi corectată sau retractată.
Chiar și în momentul în care Ministrul de Externe al țării unde postul are licența a intervenit, nu a existat corectura necesară pentru audiență. Este un adevăr că postul nu poate corecta tot ceea ce circulă online, însă de la acesta a început toată această situație.
Fac referire la articolul 3, alineatul 2 din legea privind informarea corectă, care stipulează că informațiile legate de fapte, subiecte, sau evenimente trebuie să fie corecte, verificate și prezentate într-un mod imparțial și de bună credință. Aș adăuga și alineatul 2 al articolului 64, care precizează că, în cazul în care informațiile prezentate se dovedesc a fi eronate, furnizorul de servicii media audiovizuale este obligat să aducă rectificările necesare într-un timp cât mai scurt, în condiții similare de difuzare”, a declarat Valentin Jucan, vicepreședinte CNA.