Rusia intenționează să reia negocierile de pace bazându-se pe proiectul de acord din 2022. Detalii despre „Comunicatul de la Istanbul”

Rusia intenționează să reia negocierile de pace bazându-se pe proiectul de acord din 2022. Detalii despre „Comunicatul de la Istanbul”
Recep Tayyip Erdogan la începutul negocierilor Rusia-Ucraina, 29 martie 2022. Foto: Sha Dati / Xinhua News / Profimedia

Kremlinul a anunțat duminică faptul că discuțiile de pace propuse de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Ucraina vor lua în considerare proiectul de acord abandonat în 2022, precum și controlul Rusiei asupra aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Pe aceeași dată, Putin a sugerat organizarea unor discuții directe cu Ucraina în vederea unei „pace durabile”, inițiativa fiind primită pozitiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina este deschisă la dialog, cu condiția ca Moscova să consimtă la o încetare imediată a focului.

Rusia vrea să înceapă de la „Comunicatul de la Istanbul”

Iuri Ușakov, consilier pe probleme de politică externă al Kremlinului, a afirmat pentru presă, după declarațiile lui Putin din noaptea trecută, că discuțiile propuse vor aborda atât proiectul de acord abandonat în 2022, cât și realitatea actuală de pe teren.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, cele două țări au început negocierile în Belarus, care ulterior s-au mutat la Istanbul. Proiectul de acord convenit acolo a fost denumit „Comunicatul de la Istanbul”.

Negocierile au fost suspendate în luna mai, însă oficialii ruși au declarat că este posibil să se ajungă la un acord conform prevederilor acestui Comunicat.

De asemenea, Steve Witkoff, trimisul special al fostului președinte american Donald Trump, a menționat proiectul din 2022 ca un posibil cadru pentru o pace viitoare.

Ce conținea acordul preliminar din 2022

Conform proiectului vizualizat de Reuters, Ucraina ar trebui să accepte o neutralitate permanentă în schimbul unor garanții internaționale de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și din partea altor state precum Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.

Practic, Ucraina a convenit să rămână neutra din punct de vedere militar și să nu adere la NATO în schimbul unor garanții de securitate, care în caz de invazie rusească ar obliga Statele Unite și aliații lor să intervină militar.

Problemele legate de teritoriu erau secundare comparativ cu garanția de securitate, considerată de diplomații ambelor părți ca fiind cea mai semnificativă barieră în calea păcii.

După invazie, Ucraina a solicitat garanții de securitate, în timp ce Statele Unite și aliații săi au evitat să se angajeze într-un război viitor cu Rusia.

Proiectul din 2022 facilita, de asemenea, parcursul Ucrainei către o posibilă aderare la Uniunea Europeană.

În plus, Rusia dorea limitarea dimensiunii forțelor armate ale Ucrainei și abrogarea legislației pe care o consideră discriminatorie față de vorbitorii de limbă rusă.

Recomandari
Show Cookie Preferences