Alegeri legislative în Albania, un pas crucial pentru integrarea europeană / Cele două personalități principale ale campaniei electorale

Cetățenii albanezi se prezintă la vot duminică, având de ales între premierul în funcție Edi Rama și o opoziție divizată, dar determinată să schimbe conducerea, într-un proces electoral considerat esențial pentru aspirațiile europene ale națiunii din peninsula balcanică, conform informațiilor furnizate de agenția France Presse.
Aproximativ 2.000 de observatori, atât străini cât și din Albania, sunt prezenți pentru a monitoriza votul, iar comunitatea internațională își îndreaptă atenția asupra acestor alegeri, văzute ca un barometru pentru stabilirea unor instituții mai solide, după o campanie electorală tumultoasă. Politica albaneză este adesea marcată de scandaluri și discursuri aprinse, subliniază AFP.
Un proces electoral fără incidente ar avea o semnificație deosebită, având în vedere că Albania, cea mai eurofilă țară din regiune, a avut de așteptat 13 ani între obținerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și deschiderea efectivă a negocierilor în iulie 2022.
O noutate în acest scrutin este votul diasporei, care va participa pentru prima dată. Albania, unde veniturile sunt reduse, se confruntă cu o migrație semnificativă a populației, în special a tinerilor în căutare de oportunități în țări precum Germania și Italia.
Conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), aproximativ 246.000 de albanezi care locuiesc în străinătate sunt înregistrați pe listele electorale.
Buletinele lor de vot, care sunt expediate prin intermediul companiei DHL, cu care autoritățile au semnat un acord, vor fi livrate la secțiile de votare din orașele de origine. Totuși, CEC a raportat întârzieri în anumite zone, iar presa locală a evidențiat erori în livrarea plicurilor de vot.
Edi Rama aspiră la un al patrulea mandat de premier
Aproape 3,7 milioane de alegători sunt chemați să își exprime votul duminică pentru candidații din cele 40 de partide implicate în aceste alegeri, unde campania a fost dominată de confruntarea dintre Edi Rama și Sali Berisha.
Edi Rama, în vârstă de 60 de ani și lider al Partidului Socialist din 2005, își propune să obțină un al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru, un fapt fără precedent.
Fost lider studențesc și oponent al regimului comunist care a dominat țara timp de mai bine de patru decenii, Rama a ocupat funcția de primar al Tiranei și ministru al culturii, devenind șef al guvernului în 2013. Proiectul său principal: să conducă aderarea țării la UE „până în 2030”.
Opoziția îi lansează frecvent acuzații legate de legături cu crimele organizate, în timp ce el afirmă că este dispus să se retragă din politică dacă cineva dovedește asocierea sa cu corupția sau infracționalitatea.
Liderul opoziției promite un proiect ambițios pentru „Albania Mare”
Pe de altă parte, Sali Berisha, în vârstă de 80 de ani, este o figură proeminentă de dreapta și a fost primul președinte necomunist al Albaniei. El a reunit peste douăzeci de partide, cu scopul de a-l înlătura pe Edi Rama de la conducere.
Inspirat de campania lui Donald Trump, Berisha promite „Albania Mare”, un program axat pe relansarea economică, și l-a angajat pe consultantul Partidului Republican american, Chris LaCivita, pentru a-l asista în campania sa.
Sindicat ca „persona non grata” în Statele Unite și Regatul Unit din cauza acuzațiilor de corupție, Sali Berisha este și sub investigație penală în Albania pentru corupția pasivă a unui funcționar de rang înalt.
Acuzațiile de fraudă, o常amp: o unealtă în alegerile din Albania
Pentru a obține controlul asupra celor 140 de locuri din legislativ și a avea puterea pentru următorii patru ani, este necesară obținerea unei majorități.
De la căderea regimului comunist în anii 1990, rezultatele alese au fost constant contestate de partidele perdante, generând acuzații de fraudă.
Comisia Electorală va publica primele rezultate ale partidelor în următoarele două zile de la scrutin.
Această publicare se va realiza înainte de summitul Comunității Politice Europene din 16 mai, desfășurat la Tirana, unde se vor discuta subiecte de securitate și dezvoltare economică, într-o structură alcătuită din cele 27 de state membre ale UE plus 20 de alte țări europene.