VIDEO Ilie Bolojan, despre evoluția conflictului din Ucraina: „Este esențial ca armata rusă să nu se apropie de România”

VIDEO Ilie Bolojan, despre evoluția conflictului din Ucraina: „Este esențial ca armata rusă să nu se apropie de România”
Ilie Bolojan. Inquam Photos / Octav Ganea

România are un interes major ca orice amenințare să fie menținută cât mai departe de granițele sale. De aceea, este crucial ca apărarea ucraineană să reziste, iar avansul armatei ruse să fie stopat, a declarat Ilie Bolojan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Președintele interimar, care a participat sâmbătă la Summitul „Coaliției de voință” care reunește statele ce sprijină Ucraina, a adus în discuție stadiul negocierilor pentru pace.

„Ar fi de preferat ca, în urma acestor negocieri, să se ajungă la o soluție inițială de încetare a focului, urmată de discuții detaliate pentru o soluție pe termen lung, astfel încât să existe o pace durabilă în Ucraina. Discuțiile despre situația din Ucraina au avut două aspecte. Pe de o parte, s-a subliniat necesitatea dialogului, iar partea ucraineană a demonstrat o deschidere totală pentru a accepta o încetare a focului necondiționată și posibile discuții directe cu Rusia”, a afirmat Bolojan.

Ilie Bolojan a accentuat că se depun eforturi împreună cu Statele Unite pentru a crea presiuni suplimentare asupra Rusiei, în cazul în care nu se ajunge la o soluție.

„Există o dorință evidentă din partea Statelor Unite de a găsi o soluție pentru încetarea focului și ulterior de a explora diverse formule. Cred că aceasta este și aspirația noastră, ca europeni. România a adoptat această abordare, iar eu am susținut-o personal, deoarece este în interesul României. În mod clar, nu dorim ca armata rusă să avanseze spre România”, a spus Bolojan.

„Este esențial ca apărarea ucraineană să fie consolidată și, pe termen lung, să existe un stat ucrainean care să aibă un teritoriu securizat și capacitate de a se apăra, deoarece apărarea sa constituie un prim front de apărare pentru Europa”, a explicat președintele interimar.

El a subliniat din nou că România aspiră la un mediu în care riscurile să fie menținute la distanță de granițele sale.

„Cu cât amenințarea este mai departe de granițele României, cu atât situația este mai favorabilă pentru țara noastră. Această abordare reflectă rațiunea noastră strategică, și nu dorința de a încuraja conflictul sau de a trimite trupe în Ucraina. Nu doar din compasiune pentru o națiune agresată, ci din considerente geopolitice. Oricine ar putea fi în această situație și ne-ar fi dorit la fel de mult sprijin în cazul în care am fi fost agresați”, a concluzionat Bolojan.

Recomandari
Show Cookie Preferences