Leul continuă să se aprecieze, BNR anunță un curs de 5,09 lei pentru euro

Leul continuă să se aprecieze, BNR anunță un curs de 5,09 lei pentru euro
Cursul euro a depășit 5 lei. Sursă foto: Dreamstime.com

Luni, Banca Națională a României a comunicat un curs de 5,0993 lei pentru un euro, marcând o scădere de 0,0172 lei (0,34 %) în comparație cu vineri, când cursul era de 5,1165 lei. Aceasta reprezintă a doua zi consecutivă de scădere pentru euro, după o săptămână în care moneda europeană a crescut timp de trei zile, depășind, în premieră, pragul de 5 lei pentru un euro marți, iar vineri fiind prima zi când leul s-a apreciat.

Scăderea valorii leului ar putea avea repercusiuni negative asupra prețurilor alimentelor, serviciilor și abonamentelor de telefonie, iar cei care au credite sau plătesc chirii în euro vor fi afectați prin costuri mai mari.

Analiștii de la JPMorgan estimează că există o probabilitate de 50% ca instabilitatea politică din România să conducă la o devalorizare a leului cu 15-20%, cu alternativa unei depreciări mai mici, de aproximativ 5%.

S&P Global Ratings preconizează o fragmentare tot mai mare a procesului decizional în România, ceea ce va duce la instabilitate și ineficiență crescute în următoarele luni, afectând astfel creșterea economică, situația fiscală și relațiile externe ale țării. Ratingul suveran „BBB-” al României are o perspectivă negativă.

Rob Brewis, manager de portofoliu la Aubrey Capital Management, a declarat: „Dacă situația politică se deteriorează în România și am avea investiții acolo, am reacționa rapid și am căuta să ne retragem.”

Impactul deprecierii leului asupra chiriilor

Implicațiile atingerii unui curs record al euro în luna mai au un impact direct asupra costurilor locuințelor pentru chiriașii care plătesc în lei, conform analizei realizate de Storia.

Pe 7 mai 2025, la un curs de 5,0991 lei/euro conform BNR, o chirie de 500 euro ar echivala cu 2.549,55 lei. Anul precedent, aceeași chirie reprezenta 2.487,85 lei, calculată la un curs de 4,9757 lei/euro pe 7 mai 2024.

Deși o diferență de aproape 62 lei poate părea neglijabilă, aceasta devine semnificativă pentru bugetele mai restrânse. Chiriașii sunt afectați direct de această variație doar dacă contractul de închiriere nu prevede un curs fix și dacă plata este efectuată în lei, conform cursului BNR din ziua efectuării plății sau a emiterii facturii.

„Am observat o continuare a creșterii chiriilor în multe orașe mari, iar evoluția cursului valutar devine un factor suplimentar de presiune, mai ales pentru chiriașii care plătesc în lei. O diferență de 60 lei este semnificativă pentru cei cu bugete stricte, cum ar fi studenții sau tinerii. Deși fluctuațiile pot părea minore, acestea se petrec într-un context în care mulți români se confruntă cu presiuni financiare cauzate de inflație și costurile ridicate ale utilităților,” a explicat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare).

Recomandari
Show Cookie Preferences