Ungaria a suspendat întâlnirea cu Ucraina pe o temă crucială din cauza scandalului de spionaj

Ungaria a anulat o întâlnire planificată cu Ucraina pe tema drepturilor minorităților, care trebuia să aibă loc luni, invocând conflictul generat de acuzațiile de spionaj, care a dus la expulzarea de diplomați de către ambele țări și la schimburi de acuzații, conform Reuters.
Într-o declarație emisă duminică seara, secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Levente Magyar, a explicat că decizia de anulare a întâlnirii, care urma să se desfășoare în Ucraina, a fost motivată de recentele evoluții în relațiile bilaterale, care nu permit „discuții constructive pe un subiect atât de important și delicat precum drepturile minorităților”.
Magyar a subliniat totuși că Ungaria este deschisă la dialog.
Vineri, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat reținerea a doi supuși agenți care, conform autorităților, lucrau pentru serviciul de informații militare ungar. SBU a precizat că este pentru prima dată când o rețea de spionaj din Ungaria este descoperită acționând împotriva intereselor Ucrainei.
„Rolul acestei celule era să strângă informații despre securitatea militară a regiunii Transcarpatia, să identifice punctele vulnerabile în apărarea terestră și aeriană și să cerceteze opiniile sociopolitice ale locuitorilor, inclusiv reacțiile lor posibile în cazul în care trupele ungare ar pătrunde în regiune”, a comunicat SBU.
SBU a comunicat și că cei doi suspecți reținuți erau anterior membri ai armatei ucrainene și au fost arestați sub suspiciunea de trădare de stat, fiind recrutați de un ofițer din serviciile de informații militare ungare.
Conflict verbal între Budapesta și Kiev
Ca reacție, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat vineri că Ungaria a expulzat două persoane care, conform afirmațiilor sale, erau implicate în activități de spionaj în cadrul ambasadei Ucrainei la Budapesta, susținând că acțiunile Ucrainei au fost motivate de opozitia Ungariei față de ajutoarele militare acordate Ucrainei.
Guvernul de dreapta condus de Viktor Orbán a acuzat de mult timp autoritățile ucrainene că încalcă drepturile lingvistice ale celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care locuiesc în principal în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, iar scandalul legat de acuzațiile de spionaj reprezintă un nou prag critic în relațiile bilaterale.
Péter Szijjártó a caracterizat anunțul privind arestarea celor doi presupusi spioni ungari ca parte a propagandei „anti-ungare” din partea Kievului.
El a adăugat că ultimii trei ani „au demonstrat că războiul din Ucraina este parțial un război al propagandei” și că „Kievul recurge frecvent la propaganda antimaghiară”.