Sute de documente naziste descoperite în arhivele Curții Supreme din Argentina - Detalii despre incidentul diplomatic

Sute de documente naziste descoperite în arhivele Curții Supreme din Argentina - Detalii despre incidentul diplomatic
Curtea Supremă din Buenos Aires Foto: Jon G. Fuller / Vwpics / Zuma Press / Profimedia

Justiția din Argentina a efectuat o descoperire semnificativă, găsind sute de documente și hărți ale membrilor organizațiilor naziste în cutii aflate în arhivele Curții Supreme a țării, conform unui raport publicat de ziarul Clarin și preluat de AFP.

Cele șapte cutii au fost deschise vineri, iar conținutul acestora a fost clasificat, documentat și păstrat sub supravegherea Curții Supreme, cu scopul de a afla dacă aceste informații sunt relevante pentru evenimentele legate de Holocaust sau pentru fuga naziștilor în Argentina, informează Agerpres.

O primă examinare a conținutului a scos la iveală diverse materiale de propagandă nazistă, împreună cu fotografii.

Reprezentanții Muzeului Holocaustului din Buenos Aires, prezenți la deschiderea cutiilor împreună cu președintele Curții Supreme, Horacio Rosatti, colaborează la procesul de inventariere și conservare, potrivit Clarin.

Documentele sunt asociate cu reținerea de către biroul vamal, în 1941, a unei încărcături care fusese trimisă ambasadei Germaniei din Buenos Aires din partea legației germane din Tokyo.

O comisie parlamentară a solicitat intervenția justiției pentru a verifica dacă aceste cutii conțin elemente ce ar putea compromite politica de neutralitate a Argentinei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cutiile au fost păstrate sub sigilii judiciare timp de decenii.

Se estimează că mii de nazisti au tranzitat sau s-au refugiat în Argentina după război.

Printre cazurile celebre se numără Adolf Eichmann, capturat la Buenos Aires în 1960 și judecat și executat în Israel; Josef Mengele, renumit pentru experimentele sale asupra prizonierilor, care s-a ascuns în Argentina înainte de a fugi în Paraguay și Brazilia, unde a decedat; și Erich Priebke, responsabil pentru un masacru în 1944 în timpul ocupației germane a Italiei, arestat în Argentina și extrădat în Italia în 1995, unde a murit în detenție în 2013, ispășind o pedeapsă de închisoare pe viață.

Recomandari
Show Cookie Preferences