Un antreprenor din SUA a testat valoarea pe care americanii o acordă produselor fabricate pe plan intern și a prezentat rezultate surprinzătoare

Un antreprenor din SUA a testat valoarea pe care americanii o acordă produselor fabricate pe plan intern și a prezentat rezultate surprinzătoare
Client la cumpărături într-un magazin Home Depot din SUA, FOTO: Rzyotova / Dreamstime.com

Ramon van Meer, ownerul unei mici afaceri din Statele Unite, a afirmat că a auzit frecvent oameni spunând că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produse fabricate în America. Din această cauză, a decis să testeze această idee, mai ales după ce Donald Trump a început un conflict comercial cu China, relatează Business Insider.

Van Meer a vrut să verifice dacă americanilor le pasă într-adevăr de proveniența produselor, după ce președintele Trump a majorat tarifele pentru importurile din China cu până la 145% pe 10 aprilie.

„Am dorit să aflu concret răspunsul și să folosesc informația în beneficiul afacerii mele”, a spus van Meer, fondatorul Afina, o companie din Austin, Texas, specializată în producerea de filtre pentru diverse produse de uz casnic.

Antreprenorul, care a lansat de-a lungul anilor mai multe afaceri în SUA, a început să caute furnizori americani capabili să producă cel mai bine vândut produs al firmei sale: un cap de duș cu filtru.

El a explicat că filtrele sunt fabricate în SUA, dar unele materiale suplimentare sunt procurate din Vietnam, iar produsul final este asamblat în China, cu ajutorul unui singur furnizor.

Pentru a relaoca întreaga producție în SUA, a trebuit să identifice între 4 și 6 furnizori diferiți pentru diverse etape ale procesului de producție. El a descoperit că costurile pentru producția în SUA ar fi de trei ori mai mari comparativ cu plata tarifului vamal pentru importuri din China.

Experimentul realizat de antreprenorul american

Cu aceste informații în mână, van Meer a realizat un test cu două produse identice, având ca singure diferențe țara de fabricație și, esențial, prețul de vânzare. Pe site-ul Afina, vizitatorii au avut opțiunea de a achiziționa un produs fabricat în China la prețul de 129 de dolari sau o variantă fabricată în SUA la 239 de dolari.

„Sunt un susținător al testării prin date reale și achiziții concrete”, a declarat van Meer pentru Business Insider, subliniind că astfel de abordări sunt mult mai concludente decât sondajele sau testele online.

„Când cineva trebuie să plătească efectiv pentru un produs, aceasta oferă informații reale”, a afirmat el.

După câteva zile și mai mult de 25.000 de vizitatori pe site-ul Afina, van Meer a anunțat că a vândut 584 de capete de duș la prețul mai mic și nu a înregistrat nicio comandă pentru varianta fabricată în SUA.

Într-un mesaj publicat pe blogul companiei, care a devenit viral pe rețelele de socializare, van Meer a descris rezultatul ca o „trezire la realitate”.

Atitudinea americanilor față de produsele „Made in the USA”

„Am vrut să credem că oamenii sunt dispuși să susțină forța de muncă din SUA cu banii lor. Dar atunci când au fost confruntați cu o alegere reală și nu doar cu un sondaj sau un comentariu, nu au acționat în acest sens”, a observat antreprenorul.

Van Meer menționează că își dedică majoritatea timpului său încercând să găsească soluții pentru a muta producția din China într-o țară cu taxe vamale mai reduse.

„Să rămânem în China nu este o opțiune sustenabilă, deoarece nu știm ce se va întâmpla după încheierea unui eventual acord”, a afirmat el. „De asemenea, Statele Unite nu pot fi considerate o opțiune, pentru că pur și simplu nu există facilități capabile să producă așa ceva”, a completat el.

Antreprenorul a făcut aceste observații înainte ca SUA și China să anunțe un acord comercial privind reducerea substanțială a tarifelor impuse reciproc. Astfel, SUA vor diminua taxele pentru importurile din China de la 145% la 30%, iar China va scădea tarifele pentru produsele din SUA de la 125% la 10%.

FOTO articol: Rzyotova | Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences