Analiză politică după succesul lui Nicușor Dan: „Iarăși am protejat sistemul! Dar la adversarii noștri erau GRU, FSB și Putin”

„Există diferite fațete ale României, la fel cum diaspora nu este uniformă, însă cea a noastră este axată pe lumină”, a declarat luni profesoarea de științe politice Alina Mungiu-Pippidi, într-un articol publicat pe site-ul România curată, în care adresează mulțumiri românilor ce au votat la recentele alegeri, considerându-i „salvatori ai națiunii și Europei”.
„Desigur, suntem un grup divers, împărțit pe latura europeană de personalități precum (Traian) Băsescu, (Klaus) Iohannis, Emil Constantinescu, SRI, SIE și altele. Iarăși am protejat sistemul!”, afirmă politologul, subliniind că „de partea adversă s-au aflat GRU (principala agenție de informații externe a Rusiei, n.r.), FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, n.r.) și (Vladimir) Putin”.
În textul său intitulat „Triumful societății deschise” (o referire aparentă la celebra lucrare a filosofului neoliberal Karl Raimund Popper – „Societatea deschisă și dușmanii ei”), Alina Mungiu-Pippidi rememorează bucuria serii de duminică spre luni, când rezultatele indicau că Nicușor Dan a învins pe liderul AUR, George Simion, în timp ce românii sărbătoreau în stradă, în fața parcului Cișmigiu, succesul candidatului independent.
„Fără cordoane de securitate, cu acces la aleși, transparent și fără populism”, subliniază profesoarea de științe politice.
Perspectivele Alinei Mungiu-Pippidi:
- „Observați cum George Simion era izolat pe treptele imense, nepopulate, ale palatului Ceaușescu, deoarece nu permitea presă acreditată să se apropie de el, având alături doar o mână de susținători și un sondaj contestat realizat de colaboratorul lui Victor Ponta, Mirel Palada, care nu avea acreditare. Acesta se lăuda cu 50% în momentul aflării vestii înfrângerii sale. Așa se întâmplă când te închizi – în acea societate de bodyguarzi, mercenari și echipe de ucigași, ești complet singur. Te izolezi de ceilalți.
- Observați cum Cișmigiul era plin, fără a fi restricționat de rampă, din numărul mare de oameni care s-au adunat pentru a sărbători alături de Nicușor Dan, care întâmpina dificultăți să-l ajungă. Aceasta este victoria societății deschise, în contrast cu cei care au promovat liste negre și anticipau cum vor expulza pe cei din țară, construind alianțe internaționale cu BRICS – China și Rusia, nu cu Europa. Fără cordoane de poliție, cu acces la aleși, transparență și fără populism.
- Să-i mulțumim românilor care au salvat țara și Europa – studenți, pensionari, muncitori, medici, artiști, profesori, ziariști și antreprenori români din Italia care au dus muncitori, chelneri și grădinari la vot pentru a demonstra că diaspora nu este lipsită de valori, ci că tinerii au ales calea corectă pentru țară și Europa.
- Desigur, suntem un grup divers, iar pe latura europeană au fost Băsescu, Iohannis, Emil Constantinescu, SRI, SIE, etc. Iarăși am protejat sistemul!
- Dar adversarii noștri includeau GRU, FSB și Putin. Când a fost nevoie să ne mobilizăm împotriva generalului Chelaru, personajul pe care Simion dorea să-l numească ministru al Apărării, a revenit în 1998, când mai mulți ofițeri cu simpatii pro-Miloșevici s-au organizat contra statului! Și acum n-am avut altă alegere. În mod evident, Simion nu era neapărat un agent al Rusiei, dar rușii îl susțineau pe el. Nu era loc de discuții.
- Într-o societate deschisă, orice este posibil atâta vreme cât ușa rămâne deschisă, atâta vreme cât nimeni nu este exclus, iar noi acționăm pe principii de transparență, știință și drepturi universale, putem corecta multe nereguli, și sunt multe de corectat, dacă ne unim, dacă știm ce vrem, dacă mai avem voie să ne exprimăm și dacă răsună diverse voci raționale. Nu există doar o Românie, la fel cum nu există doar o diasporă, dar cea a noastră este cea a luminii.
- Așa cum am spus și am demonstrat în ultimele trei decenii, în cadrul unei societăți deschise putem să promovăm luminile spre toată lumea, dar nu trebuie uitat că nu sunt luminați cei care susțin tortura, discriminarea, cred că soarele se învârte în jurul Pământului și că suverană este o majoritate temporară, și nu legea universală care stă la baza convențiilor drepturilor omului, fundamentul oricărei constituții.”
Biroul Electoral Central (BEC) a informat luni că au fost centralizate toate rezultatele din secțiile de votare, în urma alegerilor prezidențiale de duminică.
Conform acestor date, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut în turul doi 6.168.642 voturi (53,6%), iar contracandidatul său, liderul AUR, George Simion, a primit 5.339.053 voturi (46,4%).
Într-un discurs ținut duminică noapte în centrul Bucureștiului, Nicușor Dan le-a exprimat recunoștința susținătorilor săi, subliniind că victoria se datorează celor care au avut încredere că România poate merge într-o direcție benefică.
„Asta este victoria voastră, a mii de oameni care au susținut campania recentă, care au crezut că România poate să se transforme în bine. Nu uitați niciodată puterea de care ați dat dovadă în ultimele săptămâni. Împreună avem multe provocări de trecut. Dar ceea ce ați realizat ca societate în această perioadă a fost cu adevărat remarcabil. Ați făcut campanie, ați discutat cu cei din jur, ați înfruntat uneori valuri de ură și ați avut curajul de a merge înainte. Este victoria voastră”, le-a spus Nicușor Dan celor prezenți în fața Parcului Cișmigiu, pe bulevardul Elisabeta.
„România începe o nouă etapă de mâine și are nevoie de fiecare din voi. Are nevoie de specialiști implicați în diverse politici publice, de oameni activi în societatea civilă, și de noi fețe în politică. Așa cum ați demonstrat că puteți să desfășurați această campanie, vă rog să continuați să fiți activi pentru România”, a concluzionat Nicușor Dan, în fața mulțimii entuziaste.