CCR va analiza contestația lui George Simion privind alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a comunicat miercuri, printr-un comunicat de presă, că cererea liderului AUR, George Simion, de a anula al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi discutată mâine, 22 mai, la ora 10:00.
„Pe 20 mai 2025, la ora 23:41, Curtea Constituțională a primit, prin e-mail, un document scanat intitulat «Cerere de anulare a alegerilor», care conține mai multe anexe. Cererea este semnată în original de domnul George-Nicolae Simion”, conformează CCR în comunicat.
„Reiterăm că, în conformitate cu articolul 7 al Regulamentului curții, cererile adresate acesteia trebuie să fie semnate olograf, în original, sau utilizând semnătura electronică calificată, până la data și ora stabilite pentru dezbateri. Această informație a fost comunicată, pe 21 mai 2025, ora 9:06, lui George-Nicolae Simion la aceeași adresă de e-mail utilizată pentru trimiterea cererii, pentru a asigura îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înregistrarea documentelor destinate Curții Constitucionale”, a mai adăugat instanța.
Cererea va fi discutată în ședința CCR planificată pentru joi, începând cu ora 10:00, conform comunicatului publicat.
Sesizarea lui George Simion, care contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituțională.
Acuzațiile formulate de Simion
George Simion a declarat marți seară că formațiunea sa va contestă la Curtea Constituțională a României rezultatul alegerilor prezidențiale, scrutin pe care Simion l-a pierdut în fața lui Nicușor Dan.
„Anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost eliminat pe nedrept din competiția electorală și alegerile au fost anulate de CCR fără să existe dovezi, vom contesta alegerea lui Nicușor Dan din aceleași motive pentru care alegerile din decembrie au fost desfăcute. M-am înscris în competiția electorală nu pentru a deveni președinte, ci pentru a restabili dreptatea”, a spus Simion, într-un mesaj video pe Facebook.
Simion a acuzat, fără a prezenta dovezi, că „voturile moldovenilor” au fost cumpărate.
„Bugetul pentru Republica Moldova a fost de 100 de milioane de euro, destinat exclusiv turismului electoral și cumpărării voturilor românilor basarabeni, care au fost discreditați în ultima săptămână. Resurse administrative dintr-un alt stat au fost folosite pentru a influența alegerile. Persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai, iar niciun calcul nu poate demonstra că peste 11.500.000 de români au participat la vot”, a afirmat Simion.
Liderul AUR a solicitat inclusiv audierea în România a fondatorului Telegram, Pavel Durov.
„Rețelele de socializare au fost manipulate, iar algoritmii au fost folosiți pentru a influența cetățenii români. Declarațiile creatorului Telegram, care susține că guvernul francez a intervenit pentru a cenzura vocile noastre în această perioadă, sunt relevante și cer audierea lui înainte ca aceste alegeri să fie validate”, a continuat Simion marți seară.
În scurt timp, șeful Telegram a răspuns pe rețeaua de socializare X.
„Sunt dispus să vin și să depun mărturie dacă acest lucru ajută democrația românească”, a scris Pavel Durov în mesajul său.
Posibilități discutate de Zegrean
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a comentat miercuri o în posibilitatea ca, în urma contestației lui George Simion, Curtea Constituțională să decidă renumărarea tuturor voturilor, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2024, o hotărâre fără precedent.
Zegrean a explicat pe Digi24 ce ar putea urma după ce liderul AUR a contestat rezultatul alegerilor.
„Toate probele depuse trebuie verificate. Au existat și cazuri în care ne-au fost prezentate documente elaborate, dar au ieșit fără dovezi solide. Verificările au început dar apoi s-a renunțat la sesizare. Este o problemă politică. Trebuie să înțelegeți că nu este convenabil nimănui să piardă. Acest lucru duce la căutarea unor motive pentru pierdere. Cred că povestea se va încheia în două-trei zile”, a declarat fostul președinte al CCR.
Întrebat despre posibila întârziere a validării rezultatului final din cauza acestor contestații, Zegrean a precizat că CCR ar putea decide renumărarea voturilor: „Dacă se dispune renumărarea, va dura. Sacii cu buletine trebuie transportați, toate secțiile trebuie verificate și totul trebuie recountat (…) Am avut o situație similară în trecut unde au fost renumărate voturile în toată țara. Nu s-au adus dovezi concludente. Voturile invalidate erau de multe ori nejustificate, dar nu destul de multe pentru a schimba rezultatul”, a detaliat acesta.
Despre șansele ca George Simion sau susținătorii săi să solicite oficial renumărarea voturilor, Zegrean a spus: „Este fezabil, dacă dispun de dovezi de fraudă. Au circulat tot felul de documente. Nu știu ce s-a depus, dar trebuie să fie prezentate dovezi din toate secțiile de votare, ceea ce este extrem de laborios.”
Zegrean a menționat că AUR a instruit reprezentanții săi din secțiile de votare să depună contestații imediat după finalizarea procesului electoral: „Toți au depus contestații aceea noapte. Atunci nu aveau motive evidente. Au depus contestațiile și apoi au plecat.”
În legătură cu apelul făcut de George Simion către cetățeni, pentru a contesta alegerile la Curtea Constituțională, Zegrean a subliniat că aceste demersuri „nu vor fi considerate contestații oficiale.”