Liniște la Vatican cu privire la posibilitatea ca Sfântul Scaun să gazduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Papa Leon nu a menționat conflictul în cadrul audienței generale.

Liniște la Vatican cu privire la posibilitatea ca Sfântul Scaun să gazduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Papa Leon nu a menționat conflictul în cadrul audienței generale.
Papa Leon al XIV-lea. Credit foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele american Donald Trump a propus ideea unor negocieri facilitate de Vatican, în urma unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin. Totuși, nici Papa Leon și nici oficialii de rang înalt ai Sfântului Scaun nu au făcut comentarii publice referitoare la această posibilitate, păstrând incertitudinea privind desfășurarea acestor discuții, conform Reuters.

Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat marți că Papa Leon i-ar fi confirmat, într-o convorbire telefonică din aceeași zi, disponibilitatea de a găzdui negocieri de pace. Totuși, Biroul de presă al Vaticanului a refuzat să comenteze discuția sau să ofere detalii despre ce a spus Suveranul Pontif.

Papa Leon, care a fost ales pe 8 mai în locul răposatului Papa Francisc, a susținut miercuri prima sa audiență generală în Piața Sfântul Petru. În cadrul discursului său, a lansat un apel puternic pentru asistență umanitară în Gaza, fără a menționa situația din Ucraina.

Massimo Faggioli, un academic italian ce monitorizează îndeaproape activitatea Vaticanului, a sugerat că instituția ezită să transforme perioada de tranziție dintre cei doi papi într-o chestiune politizată.

„Este interesant de notat că, deși tranziția papală este încă în curs, diverși lideri guvernamentali, inclusiv din Italia, încearcă să exercite presiuni asupra Vaticanului pentru a se implica în negocieri de pace, care nu au avut rezultate în ultimii trei ani”, a afirmat Massimo Faggioli, profesor la Universitatea Villanova din Pennsylvania.

Oficialii Vaticanului au evitat să ofere detalii despre modul în care analizează posibilitatea unor negocieri între Rusia și Ucraina.

Un oficial, vorbind sub protecția anonimatului, a precizat că, în general, Vaticanul menține o politică deschisă privind găzduirea negocierilor pentru încheierea conflictelor globale, având grijă să nu ofere impresia unei intervenții prea dornice, pentru a nu fi perceput ca favorizând o parte.

Papa Leon a declarat, într-un discurs pe 14 mai, că Vaticanul ar putea acționa ca mediator în conflicte globale, fără a menționa explicit Ucraina sau Rusia.

Doi zile mai târziu, principalul diplomat al Vaticanului a afirmat că Papa a subliniat „disponibilitatea” Sfântului Scaun de a găzdui negocieri, inclusiv între Rusia și Ucraina.

„Am spus mereu, am repetat ambelor părți – suntem disponibili, dacă doresc să se întâlnească, Vaticanul poate fi un loc potrivit, cu discreția necesară”, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului.

Vaticanul, care are ambasade în multe capitale ale lumii, joacă adesea un rol de mediator în conflicte, preferând să o facă discret, evitând expunerea publică. Totuși, în unele cazuri, a facilitat negocieri directe. De exemplu, în 2019, Papa Francisc a invitat liderii rivali din Sudanul de Sud la Vatican, într-un summit menit să determine încheierea războiului civil care a provocat sute de mii de victime.

Rămâi la curent cu ultimele evoluții din a 1183-a zi a războiului din Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences