Macron solicită guvernului francez acțiuni împotriva mișcării Frăția Musulmană. Raport detaliat despre „gravitatea” situației

Macron solicită guvernului francez acțiuni împotriva mișcării Frăția Musulmană. Raport detaliat despre „gravitatea” situației
Emmanuel Macron. Credit foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia

Președintele Emmanuel Macron a instruit guvernul, miercuri, să formuleze propuneri ca răspuns la „gravitatea faptele” identificate într-un raport referitor la mișcarea Frăția Musulmană din Franța, conform unei anunțuri de la Palatul Elysee, citată de AFP.

„Având în vedere importanța subiectului și gravitatea faptele relevate, a cerut guvernului să elaboreze propuneri noi, care vor fi discutate într-o viitoare reuniune a Consiliului de Apărare planificată pentru începutul lunii iunie”, au declarat reprezentanții Palatului Elysee.

Emmanuel Macron a condus miercuri o întâlnire a Consiliului de Apărare în care s-a analizat un raport guvernamental confidențial ce descrie mișcarea Frăția Musulmană ca fiind o „amenințare la adresa coeziunii naționale” a Franței și solicită acțiuni pentru a stopa răspândirea „islamismului politic”, notează France 24.

„Această amenințare, deși pe termen lung și fără acțiuni violente imediate, prezintă un risc pentru structura societății și instituțiile republicane… și, în mod mai larg, pentru coeziunea națională”, se menționează în raport. AFP a obținut o copie a documentului marți.

Franța și Germania dețin cele mai mari comunități musulmane din Uniunea Europeană.

Răspândirea islamismului în Franța, „o amenințare pe termen scurt și mediu”.

Raportul subliniază o expansiune a islamismului „de jos în sus” și la nivel municipal, afirmând că acest fenomen reprezintă „o amenințare pe termen scurt și mediu”.

În Franța, autorii raportului subliniază că mișcarea „dispune de o structură solidă, iar islamismul politic se extinde în principal în comunitățile locale”.

„Sunt necesare acțiuni ferme și de lungă durată pentru a limita avansul islamismului politic”, se mai precizează în raport.

De asemenea, raportul menționează „natura subversivă a proiectului”, care își propune „să realizeze treptat modificări ale regulilor locale sau naționale”, în special în ceea ce privește secularismul și egalitatea de gen.

Așa-numitul „islamism municipal” riscă să afecteze domeniul public și politica locală, conform raportului, care evidențiază și „crearea unor ecosisteme islamiste din ce în ce mai multe”.

Bruno Retailleau, ministrul francez al afacerilor interne, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la „un islamism la nivel local” al cărui „scop final este de a transforma întreaga societate franceză conform legii Sharia”.

Cu toate acestea, autorii raportului menționează că „niciun document recent nu atestă dorința musulmanilor din Franța de a crea un stat islamic în teritoriu sau de a impune legea Sharia”.

Musulmanii din Franța (Musulmans de France), fosta Uniune a Organizațiilor Islamice din Franța, sunt considerați „ramura națională a Frăției Musulmane din Franța”.

„Nu avem de-a face cu un separatism agresiv”, ci cu un „obiectiv subtil (…), dar nu mai puțin subversiv pentru instituții”, adaugă autorii raportului.

În raport se estimează că există 139 de lăcașuri de cult asociate Musulmanilor din Franța, cu alte 68 considerate apropiate de federație. Aceasta reprezintă doar 7% din cele 2.800 de lăcașuri de cult registrate în Franța.

Mișcarea islamistă își pierde influența în țările arabe și „își concentrează eforturile asupra Europei”, se mai arată în raport.

Conform documentului, este necesară o campanie de conștientizare publică, care să fie combinată cu eforturi revigorate de promovare a unui „discurs secular”, precum și cu „mesaje puternice și pozitive către comunitatea musulmană”, inclusiv prin predarea limbii arabe.

Recomandari
Show Cookie Preferences