Scandalul „Watergate” la Palatul Élysée: Biroul lui Macron acuzat de acoperire în scandalul apei Perrier

Marca de apă minerală Perrier, cunoscută pe plan internațional și deținută de Nestlé Waters, se află în mijlocul unei controverse care riscă să atingă cele mai înalte nivele ale guvernului francez. Această situație a fost descrisă de publicația Politico drept un posibil „Watergate” al Franței.
Nestlé Waters a exercitat presiuni asupra autorităților franceze și asupra unor persoane apropiate președintelui Emmanuel Macron pentru a permite comercializarea apei minerale, în ciuda faptului că aceasta ocolea reglementările stricte din Franța, inducând astfel în eroare consumatorii, conform unui raport al Senatului publicat săptămâna aceasta.
Acuzațiile se bazează pe utilizarea neautorizată de către Nestlé Waters a filtrelor de carbon și a luminii ultraviolete – tehnici obținute în general pentru filtrarea apei de la robinet – pentru a trata apa minerală, inclusiv marca sa principală, Perrier. Aceste reglementări sunt concepute să asigure că apa minerală naturală rămâne pură și neschimbată, justificând astfel prețurile mari plătite de consumatori.
Furia generată de presupusul scandal de lobby ar putea afecta și mai mult poziția politică a președintelui Emmanuel Macron, care se confruntă deja cu dificultăți politice și cu o popularitate în scădere, conform sursei News.ro.
Când a fost întrebat în februarie despre implicarea Palatului Élysée în cazul Nestlé Waters, Macron a susținut că „nu este la curent cu aceste lucruri” și că nu a existat vreun „acord” sau „coluziune”.
Declarația Nestlé Waters
În anticiparea publicării unei investigații de către media franceză Le Monde și Radio France la începutul anului 2024, compania elvețiană a emis un comunicat prin care recunoștea utilizarea în trecut a tehnicilor de tratare a apei de la robinet pentru produsele sale de apă minerală, menționând că și-a adaptat practicile la reglementările franceze începând din 2023.
Ca răspuns la raportul Senatului de luni, Nestlé Waters a criticat „activexele denigratoare” aduse companiei în contextul comisiei de anchetă.
Totodată, compania și-a exprimat regretul pentru metodele de tratament necorespunzătoare utilizate anterior și a apărat interacțiunile sale cu autoritățile, afirmând că toate contactele au respectat normele etice și independența procesului decizional al guvernului.
Compania a susținut că utilizarea acestor tehnici a fost necesară din cauza unor contaminații bacteriene sau chimice sporadice în furnizarea de apă minerală și a reafirmat că siguranța alimentară și calitatea produselor sale au fost întotdeauna garantate.
Nestlé Waters France a informat autoritățile de la Paris despre practicile sale de tratare a apei încă din 2021, conform declarației sale inițiale.
O abordare „tranzacțională”
Raportul Senatului a constatat că Nestlé a adoptat o abordare „tranzacțională”, împărtășind erorile sale cu guvernul francez și, în schimbul întreruperii utilizării filtrelor de carbon, oferind să folosească microfiltrarea la 0,2 microni.
Până în acel moment, autoritățile sanitare franceze stabiliseră că orice filtrare sub 0,8 microni putea modifica compoziția apei. Totuși, în 2023, guvernul francez a permis flexibilizarea reglementărilor pentru a accepta această metodă de microfiltrare.
Raportul Senatului este rezultatul unei anchete parlamentare inițiate de senatorul socialist Alexandre Ouizille asupra practicilor din industria apei din Franța.
Investigația lui Ouizille, care a urmat publicării investigațiilor de presă anterioare, a vizat și înțelegerea gradului în care biroul lui Macron a fost conștient de metodele Nestlé Waters.
„Președinția era la curent cu faptele Nestlé”
Ouizille și comisia de anchetă l-au chemat pe fostul șef de cabinet al lui Macron, Alexis Kohler, pentru a depune mărturie, dar acesta a refuzat, invocând separarea puterilor în stat.
Biroul președintelui a furnizat comisiei de anchetă 74 de pagini de documente care conțin discuții între personalul președintelui și Nestlé, precum și cu lobbiștii acestora.
Raportul Senatului afirmă că „decizia de a permite microfiltrarea sub pragul de 0,8 microni a fost luată la cel mai înalt nivel al guvernului.” Documentul sugerează că „președinția știa, cel puțin din 2022, că Nestlé a trișat timp de mulți ani”.
În cadrul unei conferințe de presă luni, senatorul Ouizille a declarat că Kohler a avut „multiple întâlniri” cu lobbiștii Nestlé și a subliniat că „cel puțin, (Palatul) Élysée era la curent cu ce se întâmpla”.