Zeci de redacții europene solicită abrogarea unei legi a guvernului Viktor Orban ce pune în pericol presa și ONG-urile din Ungaria / Apel către UE

Zeci de redacții europene solicită abrogarea unei legi a guvernului Viktor Orban ce pune în pericol presa și ONG-urile din Ungaria / Apel către UE
Premierul ungar Viktor Orban. Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Peste 80 de instituții media din Europa au semnat o petiție prin care cer abrogarea unui proiect de lege în Ungaria, destinat să restricționeze finanțarea externă a mass-media și a organizațiilor ce apără drepturile democratice, acuzând că este o măsură menită să reduce la tăcere criticile aduse guvernului, conform Reuters.

Gata de săptămâna trecută, un proiect de lege inițiat de partidul naționalist Fidesz, condus de prim-ministrul Viktor Orban, preconizează întocmirea unei liste cu entitățile care beneficiază de contribuții externe, permitând guvernului să le limiteze activitatea sau să le închidă, dacă acestea sunt considerate o amenințare pentru Ungaria și cultura sa.

Semnatarii petiției, publicată marți, au afirmat că Fidesz „adoptă aceleași metode autoritare întâlnite” în Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin. Rusia a implementat în 2012 o lege care permitea etichetarea ONG-urilor cu fonduri străine implicate în activități politice drept „agenți străini.

„Proiectul de lege este formulat într-un mod atât de vag încât poate fi aplicat oricărei organizații implicate în activități publice sau dezbateri, incluzând instituții media independente și organizații pentru protecția drepturilor omului”, se arată în petiție.

Semnatarii subliniază că conservarea unei prese libere reprezintă o provocare atât pe plan local, cât și european, „cu un număr în creștere de lideri populiști care adoptă metodele lui Viktor Orban”.

Printre semnatarii petiției se numără 84 de redactori-șefi de la publicații precum The Guardian din Marea Britanie, Liberation din Franța, Gazeta Wyborcza din Polonia, ORF din Austria, SME din Slovacia, Hospodarske Noviny din Republica Cehă, Rise Project, Context, Recorder și Átlátszó Erdély din România.

Aceștia îndeamnă guvernele și instituțiile Uniunii Europene să acționeze pentru a împiedica adoptarea acestei legi, subliniind că aceasta contravine atât tratatelor europene, cât și Cartei drepturilor fundamentale.

Votul pentru acest proiect de lege este planificat pentru mijlocul lunii iunie, iar aprobarea este considerată probabilă, având în vedere că Fidesz deține o majoritate clară în parlament.

Acțiunile lui Viktor Orban

Această lege vine ca urmare a angajamentului premierului Viktor Orban, făcut în martie, de a reduce finanțarea externă destinată presei independente, politicienilor din opoziție și ONG-urilor, intensificând astfel campaniile înaintea alegerilor din 2026, când se va confrunta cu o competiție serioasă din partea unui nou partid de opoziție.

Conform proiectului, Oficiul pentru Protecția Suveranității va fi responsabil cu întocmirea unei liste a entităților financiare din străinătate, a căror activitate este considerată o amenințare.

Aceste organizații pot fi incluse pe listă daca Oficiul consideră că activitățile lor „subminează caracterul independent, democratic și statul de drept din Ungaria” sau încalcă identitatea constituțională și cultura creștină a țării.

Printre faptele care ar putea fi considerate o amenințare se numără contestarea căsătoriei, a conceptului de familie și a identităților de gen, conform proiectului.

Organizațiile incluse pe listă vor avea conturile bancare supravegheate, iar fondurile externe considerate amenințătoare pot fi înghețate.

Dacă legea este aprobată, autoritățile vor putea efectua percheziții în sediile organizațiilor și pot verifica documentele și echipamentele acestora.

În cazul în care o organizație acceptă finanțare din străinătate fără a respecta reglementările, aceasta va fi obligată să plătească o amendă de 25 de ori mai mare decât suma primită, iar nerespectarea termenului de plată de 15 zile va conduce la suspendarea activității.

Tensiuni și incertitudini

Într-o discuție, Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital, care ar putea fi afectat de legislație, a exprimat preocupări cu privire la măsurile ce ar putea urma.

„Anterior, am avut o lege referitoare la agenții străini, dar nu am observat efecte negative. De data aceasta, mă tem că lucrurile vor fi mult mai drastice”, a afirmat el.

„Viktor Orbán a învățat că trebuie să elimine restul vocii independente și ONG-urilor, conducând discuția publică într-o manieră total controlată”, a adăugat expertul.

László a subliniat că natura exactă a aplicării legii rămâne incertă.

„Este posibil ca autoritățile să efectueze verificări în birourile mass-media independente. De asemenea, se conturează scenariul în care această legă nu va fi utilizată activ, ci va servi drept instrument de intimidare în discursul public”, a conchis el.

„Aceasta este o situație plină de incertitudini, iar cei care nu sunt aliniați cu guvernul simt presiunea și teama că orice poate lua o turnură neașteptată în viitor”, a încheiat expertul.

Recomandari
Show Cookie Preferences