România continuă să conducă în indicele inflației din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutivă

România continuă să conducă în indicele inflației din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutivă
Imagine ilustrativă / Shutterstock

În luna aprilie 2025, inflația anuală în Uniunea Europeană a scăzut la 2,4%, comparativ cu 2,5% în martie. Cele mai mari rate au fost raportate în România (4,9%), Estonia (4,4%) și Ungaria (4,2%), conform datelor Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene.

Eurostat utilizează un indice armonizat al prețurilor pentru a permite compararea scumpirilor între statele membre. În România, inflația din martie a fost de 4,9%, calculată atât prin IPC (indicele prețurilor de consum), cât și prin Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC). În articolul următor vom discuta diferențele dintre cele două metode de calcul.

Cele mai mici rate anuale de inflație au fost în Franța (0,9%), Cipru (1,4%) și Danemarca (1,5%).

Comparând cu martie 2025, inflația anuală a scăzut în treisprezece dintre statele membre, a rămas constantă în trei și a crescut în unsprezece.

În aprilie 2025, domeniul serviciilor a contribuit cel mai mult la rata anuală a inflației din zona euro, cu +1,80 puncte procentuale, urmat de alimente, alcool și tutun (+0,57 pp).

Evoluția inflației reflectă și situația economică a țării. INS a publicat estimările preliminare privind PIB-ul pentru primul trimestru din 2025, indicând o stagnare aproape completă față de ultimul trimestru din 2024, când economia a crescut cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier).

O analiza comparativă a ratei de creștere economică a României raportată la alte economii europene arată că, pe baza datelor ajustate sezonier, România a avut o creștere de 0,5% în primul trimestru din 2025, o performanță semnificativ mai slabă decât zona euro (+1,2%) și UE (+1,4%).

„România a înregistrat una dintre cele mai slabe performanțe economice în UE, fiind influențată de rezultatele dezamăgitoare ale economiei germane, care a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv (-0,2%), având în vedere legăturile strânse dintre industria prelucrătoare românească și sectorul auto german. În același timp, principalii parteneri comerciali ai României au avut creșteri modeste, Italia cu +0,6% față de anul anterior și Franța cu +0,8% față de anul precedent”, se menționează într-un raport elaborat de UniCredit Bank.

Printre cele mai bune rezultate din UE s-au numărat Irlanda (+10,9%), Polonia (+3,8%), Lituania (+3,2%) și Bulgaria (+3,1%). Alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Republica Cehă și Slovacia, au înregistrat de asemenea o creștere rapidă în primul trimestru al acestui an.

Diferentele dintre inflația măsurată prin IPC și IAPC

IPC se bazează pe principiul „național” al consumului, care urmărește cheltuielile de consum ale rezidenților, fără a ține cont de locul unde acestea au fost efectuate.

IAPC analizează modificările prețurilor care au avut loc pe teritoriul României, utilizând principiul „domestic”, luând în considerare consumul tuturor gospodăriilor din țară, indiferent de naționalitate, statut rezidențial sau social, cu excepția ambasadelor străine.

Pentru calculul IPC, se folosește un nomenclator ce include 54 de categorii de produse alimentare, 111 categorii de produse nealimentare și 50 de categorii de servicii relevante pentru consumul populației.

În elaborarea IAPC se aplică o clasificare a cheltuielilor pe baza destinației de consum, care reorganizează categoriile din sistemul național pentru a asigura comparabilitatea indicilor la nivel european, fiind structurată în 12 diviziuni detaliate, 47 de grupuri, clase și sub-clase.

Recomandari
Show Cookie Preferences