Ministerul Energiei inițiază un studiu pentru evaluarea potențialului eolian al Mării Negre

Ministerul Energiei inițiază un studiu pentru evaluarea potențialului eolian al Mării Negre
Turbine eoliene offshore. Foto: Tony Moran | Dreamstime.com

Ministerul Energiei face un apel public pentru companiile și experții care doresc să participe la realizarea studiului destinat identificării și delimitării zonelor din Marea Neagră ce pot fi concesionate în vederea dezvoltării parcurilor eoliene offshore.

Studiul va examina potențialul eolian din Marea Neagră, caracteristicile geotehnice ale mediului marin, impactul asupra mediului și biodiversitate, opțiunile de racordare la Sistemul Energetic Național, precum și compatibilitatea cu alte utilizări ale spațiului maritim, cum ar fi navigația, pescuitul și zonele militare.

De asemenea, vor fi analizate aspectele logistice, de securitate și transport, pentru a oferi o prioritizare clară a zonelor ce pot sprijini dezvoltarea unor proiecte strategice.

Pentru acest demers, Ministerul Energiei beneficiază de suportul unor parteneri internaționali de renume, cum ar fi Banca Mondială și Comisia Europeană, prin instrumentul TSI oferit de Secretariatul General REFORM.

„Marea Neagră reprezintă o resursă energetică importantă pentru țara noastră, care a fost foarte puțin valorificată până în prezent, dar care are potențialul de a deveni un pilon crucial pentru securitatea energetică națională și regională.

Prin extragerea gazelor din perimetrul Neptun Deep și prin producția de energie electrică din parcurile eoliene offshore, cu un potențial teoretic de 76 GW conform studiului Băncii Mondiale, sistemul energetic românesc devine mai sigur și contribuie la sporirea competitivității și rezilienței economiei naționale”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Conform acestuia, studiul elaborat de minister va sta la baza deciziilor strategice referitoare la concesionarea zonelor offshore și va oferi investitorilor o viziune clară, bazată pe cercetări științifice și în conformitate cu cele mai bune practici internaționale.

Ministerul Energiei are în vedere instalarea a cel puțin 3 GW de energie eoliană offshore până în 2035

”Îi încurajez pe toți actorii implicați – companii, consorții, institute de cercetare – să contribuie activ la acest proces. Împreună vom transforma potențialul Mării Negre într-un motor real al tranziției energetice în România”, a mai spus ministrul.

Scopul studiului este de a susține dezvoltarea unei capacități instalate de energie eoliană offshore de cel puțin 3 GW până în anul 2035, conform țintelor asumate de România la nivel european.

Declarațiile de interes pot fi transmise până la 10 iunie 2025.

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul oficial: https://energie.gov.ro/offshore-wind

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences