Fostul director Cisco atenționează că inteligența artificială progresează de cinci ori mai repede decât internetul

Fostul director Cisco atenționează că inteligența artificială progresează de cinci ori mai repede decât internetul
John Chambers a condus Cisco timp de 20 de ani, FOTO: Stephanie Keith / Getty images / Profimedia

John Chambers, care a ocupat funcția de CEO al Cisco timp de douăzeci de ani, subliniază că evoluțiile în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) depășesc viteza de reacție a mulțiilor lideri din industrie, conform unei analize publicate.

„Mulți lideri nu se reinventează”, a afirmat Chambers, CEO al Cisco între 1995 și 2015, într-o discuție la podcastul Grit difuzat luni. „Consider că, în calitate de lider în domeniul A.I., este esențial să te reinventezi anual”, a adaugat el.

La 75 de ani, Chambers a explicat că A.I. evoluează „în termeni comparabili cu internetul”, având o viteză de progres de „cinci ori mai mare” și generând „de trei ori mai multe rezultate”.

Directorul din domeniul tehnologiei a evidențiat că această rapiditate va determina companiile să experiementeze succesuri și eșecuri într-o perioadă mai scurtă decât până acum.

Observatorii remarcă faptul că presiunea de a se adapta la evoluțiile A.I. a devenit deja resimțită în consiliile de administrație ale companiilor.

Numărul companiilor care investesc în A.I. crește semnificativ

Recent, banca de investiții JPMorgan Chase a informat investitorii că, începând din acest an, o parte din cele 95 miliarde de dolari cheltuiți anual pentru angajări va fi redusă, deoarece intenționează să maximizeze eficiența, în parte datorită A.I.

Conform datelor de la LinkedIn, angajările în domeniul A.I. au crescut cu 30% mai rapid decât cele din alte domenii, estimându-se că până în 2030, 70% din competențele necesare pentru majoritatea locurilor de muncă vor suferi modificări din cauza A.I.

În anumite sectoare, trasformările se petrec mult mai rapid.

Dario Amodei, conducătorul startup-ului Anthropic, presupune că, până anul viitor, majoritatea codurilor generate de programatori vor fi realizate de A.I.

„Consider că în trei până la șase luni, A.I. va genera 90% din cod. Iar într-un interval de 12 luni, putem ajunge într-o situație în care A.I. va crea practic tot codul”, a declarat Amodei la un panel organizat de un think tank din New York.

Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a menționat încă de anul trecut că A.I. a avansat atât de mult încât părinții nu ar mai trebui să insiste pe copiii lor să învețe programare.

Chambers discuta despre A.I. ca o nouă eră pentru afaceri

Cu toate acestea, nu toți antreprenorii și experții în tehnologie sunt de acord cu prognoza unui ritm atât de accelerat al schimbărilor, unii considerând că aceste previziuni sunt excesiv de optimiste având în vedere capabilitățile actuale ale instrumentelor A.I.

Pentru Chambers, acum CEO al firmei de investiții JC2 Ventures, actualizarea strategiei de afaceri la fiecare doi sau trei ani nu mai este o abordare viabilă. El a subliniat că în această „eră” a A.I., stagnarea nu duce la obținerea de avantaje, ci doar la o continuă căutare a inovațiilor superficiale.

Reinventarea, conform viziunii sale, presupune o reconsiderare a întregului model de afaceri: de la segmentarea pieței și produse, la metodele de diferențiere a companiilor și modalitățile de a aduce produsele pe piață.

Chambers a menționat că un asociat antreprenor a reușit să-și crească afacerea cu 100% anual, în timp ce personalul a fost redus cu 10%, datorită integrarea A.I. în structura operațiunilor sale.

Recomandari
Show Cookie Preferences