Portavionul american care a suferit pierderi de trei avioane de ultimă generație în Marea Roșie se îndreaptă spre bază

Portavionul american care a suferit pierderi de trei avioane de ultimă generație în Marea Roșie se îndreaptă spre bază
Portavionul „USS Harry S. Truman”, fotografiat în timpul decolării unor avioane de atac de pe puntea sa, FOTO: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia Images

Portavionul „USS Harry S. Truman” se întoarce acasă după o misiune extinsă, în care a fost implicat în operațiuni militare împotriva rebelilor Houthi susținuți de Iran și a experimentat pierderi de trei avioane din cauza unor incidente, conform informațiilor publicate de Business Insider.

Un oficial din Pentagon a comunicat că portavionul a ieșit din Marea Roșie și navighează acum în Marea Mediterană, îndreptându-se spre baza sa din Norfolk, Virginia, dar nu se știe exact când va ajunge.

Comandamentul Forței Aliate NATO din Napoli a anunțat prin intermediul rețelelor sociale că portavionul și grupul său de luptă participă la exerciții maritime în Marea Mediterană. Surse OSINT de informații au remarcat că portavionul se deplasa spre nord prin Canalul Suez în weekend.

Nava „USS Harry S. Truman” a sosit în Orientul Mijlociu în luna decembrie și a trecut printr-o serie de incidente, inclusiv pierderea a trei avioane de vânătoare F/A-18 „Super Hornet”, fiecare având o valoare estimativă de aproximativ 60 de milioane de dolari.

Avioanele F/A-18 „Super Hornet” sunt recunoscute ca fiind cele mai avansate și versatile aeronave de vânătoare și atac la sol în serviciul forțelor armate americane.

Un incident implicând un avion doborât de un crucișător american

La sfârșitul lunii decembrie, crucișătorul „USS Gettysburg”, parte a grupului de luptă al „Truman”, a doborât un F/A-18 deasupra Mării Roșii, incident calificat de armata americană drept un „caz aparent de foc amical”. Detaliile acestui caz sunt limitate.

În luna februarie, portavionul a avut o coliziune cu o navă comercială mare în Marea Mediterană, aproape de Port Said, Egipt, ceea ce a dus la avarii și la nevoia de a naviga spre o bază navală americană pentru reparații, incident ce a rezultat în destituirea comandantului navei.

La sfârșitul lunii aprilie, în timp ce se afla în Marea Roșie, un F/A-18 și un aparat de remorcare au căzut în apă în timpul tractării încercând să ajungă în hangarul navei. Un marinar a fost nevoit să se arunce din carlingă înainte ca avionul să se prăbușească.

Puțin după acest incident, un alt F/A-18 a încercat să aterizeze pe puntea portavionului Truman, dar cablul de oprire a cedat. Avionul s-a prăbușit în apă, totuși cei doi aviatori au reușit să se ejecteze și au fost recuperați în siguranță.

SUA proclamă victoria asupra rebelilor Houthi

Truman a fost una dintre cele două nave aeronavă ale Marinei SUA implicate în operațiunile împotriva rebelilor Houthi din Yemen, în cadrul campaniei aeriene numite „Operațiunea Rough Rider”, care a fost suspendată recent de administrația Trump.

Donald Trump a declarat în Biroul Oval pe 5 mai că rebeli Houthi au anunțat că nu mai doresc să continue lupta, promițând oprirea bombardamentelor, confirmând astfel capitularea acestora.

Rebelii Houthi au desfășurat atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie pentru a susține lupta Hamas împotriva Israelului, începută după atacul devastator asupra teritoriului israelian de pe 7 octombrie 2023.

De asemenea, plecarea portavionului „Truman” din Marea Roșie lasă o singură unitate navală americană în Orientul Mijlociu, și anume „USS Carl Vinson”.

„Vinson” dispune de un grup aerian mixt, incluzând avioane de vânătoare F-35C, care sunt de generația a cincea și invizibile pentru radare, fiind proiectate special pentru operațiuni de pe portavioane.

Recomandari
Show Cookie Preferences