Pasagerii vor putea călători pentru prima dată cu trenul într-o dintre cele mai bogate țări din lume

Pasagerii vor putea călători pentru prima dată cu trenul într-o dintre cele mai bogate țări din lume
Metroul din Dubai (sursa foto Per Bjorkdahl, Dreamstime.com)

Dubai dispune de metrou, iar trenurile de marfă circulă în Emiratele Arabe Unite, însă trenurile destinate pasagerilor lipsesc. Aceasta se va schimba în anul următor, când va fi finalizată prima etapă a unei rețele feroviare care va permite trenurilor chinezești și spaniole să circule cu o viteză maximă de 200 km/h.

În 2023, rețeaua de trenuri de marfă din Emiratele Unite a fost activată, dar proiectul vizează dezvoltarea unei rețele naționale feroviare pentru pasageri, care va fi administrată de Etihad Rail. În prezent, trenurile de marfă operează pe o distanță de 250 km, între Abu Dhabi și Al Dhannah.

Între cele două orașe, începând cu 2024, angajații companiei petroliere Adnoc vor putea călători cu trenurile, deși această linie nu va fi accesibilă publicului. Detalii despre rețeaua feroviară din Emirate au fost prezentate de publicațiile International Railway Journal și Time of Dubai.

În 2024, vor începe lucrările la primele patru stații situate în Abu Dhabi, Dubai, Sharjah și Fujairah, care vor include zone de lounge pentru pasagerii cu bilete de clasa Business.

Au fost achiziționate trei trenuri, fiecare având câte cinci vagoane, de la compania chineză CRRC Qingdao. De asemenea, un contract de 327 milioane de dolari a fost semnat și cu CAF din Spania.

Primele trenuri pentru pasageri vor intra în circulație în 2026.

Planurile pe termen lung includ conectarea tuturor celor șapte emirate printr-o rețea feroviară de 1.200 km lungime. Odată finalizată, rețeaua va unește un total de 11 orașe, pornind de la Al Sila (în vest) și ajungând până la Fujairah (în est).

Există intenții de a stabili conexiuni feroviare cu țările învecinate.

Regiunea Golfului Persic nu are o tradiție feroviară și absența unor rețele extinse este datorată accentului pus pe utilizarea mașinilor personale și construirea de autostrăzi, precum și pe preferința pentru zboruri. Fiecare familie deține mai multe automobile, iar costul combustibilului este redus. De asemenea, nu există o cultură a transportului public comparabilă cu cea din Europa.

O provocare semnificativă o reprezintă condițiile climatice aride, iar furtunile de nisip îngreunează întreținerea, ceea ce duce la costuri de menținere ridicate. De asemenea, distanțele mari între orașe constituie o altă problemă, iar cheltuielile de construcție ar putea fi foarte mari comparativ cu numărul estimat de pasageri care ar utiliza serviciile feroviare.

Arabia Saudită deține o poziție privilegiată în regiune, având o rețea de linie de mare viteză.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences