Țările membre ale OMS au adoptat măsuri obligatorii pentru viitoarele pandemii: „O victorie pentru sănătatea publică și știință”

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv România, au convenit marți asupra unui acord istoric despre modul de pregătire pentru pandemii viitoare, rezultat al impactului devastator al COVID-19, care a dus la pierderea a milioane de vieți între 2020 și 2022, conform Reuters.
După o perioadă de negocieri de trei ani, pactul a fost finalizat luna trecută și a fost aprobat marți de Adunarea Mondială a Sănătății în Geneva, fiind întâmpinat cu aplauze de către reprezentanții țărilor membre.
Acest pact este considerat o realizare semnificativă pentru agenția internațională de sănătate a ONU, într-un context în care organizațiile multilaterale se confruntă cu reduceri severe ale finanțării externe din partea SUA.
„Acordul reprezintă o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura o protecție mai bună a lumii împotriva amenințărilor viitoare legate de pandemii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Tratatul a fost contestat de Slovacia în ultimul moment, când premierul acesteia a solicitat un vot din cauza poziției sale critice față de vaccinurile COVID-19.
În cadrul votului, 124 de țări s-au exprimat în favoarea acordului, fără voci împotrivă, în timp ce 11 țări, printre care Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia și Iran, s-au abținut.
Acum, statele membre implicate în negocieri vor trebui să ratifice acordul la nivel național.
Acest plan pentru combaterea pandemiilor viitoare este doar al doilea din istoria OMS
„Este un moment istoric și dovada că, indiferent de influența SUA, națiunile sunt determinate să colaboreze și să creadă în forța colaborării internaționale”, a afirmat Nina Schwalbe, fondatoarea organizației de cercetare „Spark Street Advisors”, după finalizarea negocierilor luna trecută.
Acesta reprezintă doar a doua oară în cei 75 de ani de existență ai OMS când statele membre au stabilit un acord cu putere obligatorie – precedentul fiind convenția din 2003 referitoare la controlul tutunului.
Articolul 9 al acordului impune guvernelor să implementeze politici naționale pentru a asigura accesul la cercetarea și dezvoltarea și, pentru prima dată în cadrul unui acord internațional în domeniul sănătății, să garanteze accesibilitatea globală a medicamentelor, tratamentelor și vaccinurilor în cazul pandemiilor.
„Acest acord oferă membrilor OMS o capacitate sporită în privința pregătirii, răspunsului și prevenirii pandemiilor viitoare”, a explicat Ricardo Matute, consilier pentru politici publice în echipa Govern Pandemics a Centrului pentru Sănătate Globală de la Institutul de Studii Internaționale din Geneva.
Ce se va întâmpla în cazul unei noi pandemii?
Printre măsurile incluse se numără asigurarea că OMS are o vizibilitate asupra lanțurilor de aprovizionare globale pentru materiale medicale, cum ar fi măști și vaccinuri. De asemenea, acordul va facilita o producție locală mai extinsă de vaccinuri și alte tratamente în timpul unei pandemii.
Discuțiile intense au avut loc pe marginea Articolului 11, care se referă la transferul de tehnologie – adică partajarea cunoștințelor și abilităților pentru a ajuta în special țările cu venituri mici să producă local vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare pentru pandemii.
Acordul impune ca producătorii să aloce un procent de 20% din producția lor de vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare către OMS pe durata unei pandemii, dintre care cel puțin 10% trebuie să fie donații, iar restul să fie disponibile la prețuri accesibile.
Experții în sănătate publică speră ca acest acord să îndemne guvernele să investească mai mult în pregătirea pentru pandemii, în contextul dificultăților bugetare din domeniul sănătății globale.
„Liderii trebuie să investească acum în capacitatea de a răspunde la pandemii și în pregătirea pentru situații de urgență… Nu mai putem risca o altă pandemie, dar putem preveni una”, a declarat Helen Clark, copreședintă a Comisiei Independente pentru Pregătirea în Caz de Pandemie.