Viktor Orban, o colaterală a alegerilor din România

Ferm convins că va susține învingătorul, prim-ministrul ungar Viktor Orban a oferit un sprijin tacit candidatului de extremă dreapta George Simion în competiția prezidențială din România, conform raportului agenției France Presse. Totuși, această alegere s-a dovedit a fi proastă: a reușit să se alieneze minoritatea maghiară din România, o comunitate esențială pentru strategia sa politică, și să afecteze imaginea sa de protector al acestei minorități în Transilvania.
Contrar așteptărilor din Budapesta, candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut victoria în alegerile de duminică, beneficiind de un sprijin masiv din partea maghiarilor, în special din județul Harghita, unde a înregistrat cel mai bun rezultat național: peste 90%.
Într-o Europă Centrală cu frontiere fluctuante pe parcursul istoriei, zona este locuită de aproximativ un milion de maghiari, după cum notează AFP.
Din anul 2010, Viktor Orban a investit constant în această comunitate, oferindu-le pașapoarte ungare și finanțând școli, stadioane și diverse inițiative locale. În schimb, el a așteptat loialitate electorală.
Cetățenii cu dublă cetățenie au fost surprinși între cele două tururi de scrutin când l-au auzit pe protectorul lor lăudându-l pe George Simion, liderul AUR, un partid naționalist cu o retorică profund anti-maghiară.
În 2019, Orban a fost implicat în conflicte legate de un cimitir militar austro-ungar din perioada Primului Război Mondial din Valea Uzului, un incident interetnic extrem de violent în România din ultimele decenii, amintește agenția de presă.
Simion a cerut de mai multe ori desființarea UDMR, partidul care reprezintă minoritatea maghiară, numindu-l „terorist etnic” din cauza sprijinului său pentru autonomie.
Orban și principiile sale ignorate
Înainte de această schimbare dramatică, Orban era pe aceeași lungime de undă ostilă, ignorând apelurile lui George Simion, care se autopropunea drept „Orban al României”.
Până recent, Viktor Orban refuza orice asociere cu AUR. Partidul său, Fidesz, nu a dorit să facă parte din același grup politic din Parlamentul European cu formațiunea lui Simion, considerată „prea anti-maghiară”. Cu toate acestea, în mod neașteptat, premierul ungar a ales să îl valideze tacit, probabil mizând pe o victorie considerată inevitabilă.
„Amenințarea la adresa drepturilor noastre ca minoritate primează asupra tuturor celorlalte”, a declarat Szilard Simon, economist din Harghita, pentru AFP. „Prin urmare, era imposibil pentru noi să oferim suport lui George Simion”.
Potrivit acestuia, liderul maghiar „a ratat ocazia”, iar decizia sa a avut un efect invers, având în vedere că maghiarii au ieșit în număr mare la vot pentru a contracara candidatul naționalist.
„Anturajul lui Orban a crezut probabil că acest fost huligan era deja ales”, a estimat expertul Nandor Bardi de la centrul de cercetare HUN-REN. „Perceput de mulți ca un vizionar carismatic, imaginea sa a fost afectată”, a remarcat el.
Încercând să limiteze daunele, Orban a contactat ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, însă pagubele erau deja cauzate.
„Trădător”
„Respingerea a fost generalizată”, a afirmat Laszlo Tokes, o figură proeminentă în comunitatea maghiară din România.
Viktor Orban s-a „grăbit prea mult” și a pus ambițiile sale politice europene înaintea intereselor compatrioților săi din afară, ceea ce reprezintă o „mare problemă”, a declarat pentru AFP Tokes, fost membru Fidesz și fost vicepreședinte al Parlamentului European.
Orban a subliniat doar punctele comune cu George Simion: „lupta pentru creștinism și suveranitate”, disprețul față de „birocrații de la Bruxelles”, opoziția față de sprijinul acordat Ucrainei și admirația pentru Donald Trump.
Fără a lua în considerare alegerile legislative din Ungaria din primăvara anului 2026, unde se confruntă cu o serioasă amenințare din partea unui nou adversar.
Opoziția din Ungaria a profitat de oportunitate. Peter Magyar, noul rival politic al lui Orban, l-a numit public „trădător” și a inițiat o campanie simbolică, un marș de 300 km, pentru a se întâlni cu maghiarii din România, promițându-le o reprezentare mai autentică, în speranța de a atrage sprijinul lor, simțind că „li s-a scuipat în față”.
„Au simțit că li s-a cerut votul, dar că nu li s-a acordat prea multă atenție”, a menționat Magyar.
Până la alegerile din primăvara anului 2026, Laszlo Tokes crede că maghiarii din România nu vor uita acțiunile lui Viktor Orban. Totuși, el afirmă că „acest episod nu îl va ajuta”.