VIDEO Alarmă printre turiști după prăbușirea unui turn vechi de peste 600 de ani într-un oraș istoric din China

Oamenii care vizitau un sit turistic vechi din estul Chinei au fost surprinși când sute de țigle de pe acoperiș s-au desprins și au căzut de la o înălțime de peste două etaje, conform informațiilor furnizate de CNN.
Turnul Tobei din Fengyang, construit în anul 1375, a funcționat ca un semnal pentru ceremonii și pentru a indica ora din zi, fiind unul dintre cele mai importante turnuri din China, conform presei oficiale din Beijing.
Această atracție turistică principală se află în provincia Anhui, la aproximativ 320 de kilometri de capitala Chinei.
Însă liniștea caracteristică din zonă a fost întreruptă luni, când sute de țigle au început să coboare și să se prăbușească, provocând un imens nor de praf.
„Prăbușirea țiglelor a durat un minut sau două”, a spus un martor pentru Yangcheng Evening News, o publicație de stat.
Un alt martor a menționat că a auzit sunetul distinct al țiglelor căzând una după alta, în timp ce se afla într-un magazin aflat la intrarea în Turnul Tobei.
„În piață nu se afla nimeni și nu au fost rănite persoane”, a declarat el pentru The Beijing News. „Dacă s-ar fi întâmplat puțin mai târziu, ar fi fost mulți copii care se jucau în apropiere (de turn) după cină”, a adăugat acesta.
Turnul s-a prăbușit la un an după renovări ample
Autoritățile din zonă au anunțat că au demarat o anchetă pentru a identifica cauza incidentului, prăbușirea având loc la doar un an după ce turnul a suferit renovări după deteriorări minore ale acoperișului.
Construcția este formată din două părți distincte: baza originală din perioada Ming și turnul aflat deasupra. Deteriorările au fost majoritare la cea de-a doua parte, reconstruită în 1995, conform informațiilor furnizate de oficialii locali.
Regiunea Fengyang este bine cunoscută pentru bogata sa istorie și cultură, fiind locul de naștere al lui Zhu Yuanzhang (Împăratul Hongwu), fondatorul dinastiei Ming, care a condus o epocă de prosperitate caracterizată prin comerț activ și o populație în expansiune.
În acea perioadă, China a făcut tranziția de la utilizarea monedei tradiționale de argint și aur la bancnote.