CONFIRMAT Nicușor Dan își asumă oficial atribuțiile de președinte luni. Detalii despre jurământ și agenda sa

CONFIRMAT Nicușor Dan își asumă oficial atribuțiile de președinte luni. Detalii despre jurământ și agenda sa
Evenimentul anunțării rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București, 18 mai 2025. Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan va depune jurământul pentru a prelua funcția de președinte luni, la ora 12:00, în cadrul unei ședințe comune a Camerei Deputaților și Senatului, ce va avea loc la Palatul Parlamentului.

Decizia de a stabili ziua și ora jurământului a fost aprobată oficial joi, în cadrul unei întâlniri a Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului, care a început la ora 16:00.

Hotărârea BPR a fost adoptată după ce, în aceeași zi, Curtea Constituțională a României (CCR) a validat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2025.

Participanți la ceremonia de depunere a jurământului de către Nicușor Dan

La ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului vor lua parte, pe lângă parlamentari, și alți oficiali ai statului român, conform Legii ceremoniilor oficiale 215/2016, printre care se numără:

  • premierul în funcție (Cătălin Predoiu);
  • foștii șefi de stat, în ordinea cronologică a mandatului;
  • președintele CCR (Marian Enache);
  • președinta ICCJ (Corina Corbu);
  • europarlamentarii români;
  • miniștrii;
  • consilieri prezidențiali;
  • președintele Academiei Române (Ioan Aurel Pop);
  • șeful Statului Major General (Gheorghiță Vlad);

Documentul cu lista completă a invitaților este disponibil în materialul de mai jos.

Textul jurământului pe care Nicușor Dan îl va rosti

Jurământul pe care președintele ales este obligat să îl pronunțe în cadrul ședinței este detaliat în Constituția României, Articolul 82, Alineatul 2:

  • „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

După pronunțarea jurământului, Nicușor Dan devine oficial președinte al României.

Acțiuni ulterioare depunerii jurământului de către Nicușor Dan

Imediat după depunerea jurământului, Nicușor Dan se va îndrepta spre Cotroceni, unde va fi întâmpinat de Ilie Bolojan, conform programului de învestire.

Ceremonia de predare-primire a mandatului va avea loc pe Platoul Marinescu din Palatul Cotroceni. Ulterior, cei doi vor avea o discuție privată în interiorul Palatului.

După întâlnirea cu Nicușor Dan, Ilie Bolojan va părăsi Palatul Cotroceni.

Prima responsabilitate a președintelui Nicușor Dan: numirea unui nou premier

După preluarea funcției, Nicușor Dan trebuie să numească un premier capabil să obțină majoritatea în Parlament. Ilie Bolojan este considerat prima opțiune pentru această funcție, conform afirmațiilor președintelui ales.

Pentru a face această numire, președintele va chema la consultări partidele politice parlamentare (PSD, AUR, PNL, USR, UDMR, POT, S.O.S. România) și reprezentanții minorităților naționale. AUR a anunțat că nu va participa la consultări.

Conform surselor, Nicușor Dan nu va convoca partidele la consultări în prima săptămână de mandat, ci va opta pentru discuții informale anterioare, cu scopul de a obține o majoritate pentru viitorul Guvern.

Se estimează că noul guvern va fi învestit în termen de „3-4 săptămâni”, conform declarațiilor lui Nicușor Dan.

El a subliniat importanța stabilirii detaliilor înainte de formarea guvernului pentru a evita tensiunile ulterioare, afirmând că nu dorește să se grăbească.

Nicușor Dan își dorește un guvern susținut de toate cele patru partide pro-occidentale (PSD, PNL, USR și UDMR) și de minoritățile naționale din Parlament.

Deși majoritatea liderilor PSD preferă ca partidul să rămână în opoziție, noul președinte interimar al partidului, Sorin Grindeanu, a primit un mandat deschis pentru a negocia în vederea formării unui Guvern.

CCR a validat statutul de președinte al lui Nicușor Dan

Curtea Constituțională a avut joi, la ora 10:00, o ședință în care a respins contestația liderului AUR, George Simion, care solicita anularea alegerilor. În aceeași ședință, CCR a validat official rezultatul alegerilor prezidențiale din 2025.

Ulterior, la ora 12:00, s-a desfășurat o ședință solemnă la CCR cu participarea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, și a președintelui ales, Nicușor Dan, în cadrul căreia a fost validat mandatul acestuia.

Recomandari
Show Cookie Preferences