Autostrada „Moldovei”: Circulația pe 268 km din A7 va fi disponibilă până la sfârșitul anului, conform directorului de la Drumuri

Până la finalul lunii iunie, este prevăzută deschiderea circulației și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, care face parte din A7, tronson ce se întinde pe 28,35 km, a declarat joi directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în urma unei vizite pe șantier.
Conform lui Cristian Pistol, șeful CNAIR, constructorul bulgar Trace, parte a Asocierii Coni-Trace (româno-bulgară), trebuie să rezolve toate problemele tehnice identificate pe parcursul lucrărilor înainte de deschiderea circulației. Odată ce acest lot va fi finalizat, va fi posibil să se circule de la București la Pietroasele pe autostradă, acoperind o distanță de aproximativ 110 km.
- Constructor: ASOCIEREA SC CONI SRL (lider) – TRACE GROUP HOLD PLC
- Lungime: 28,35 km
- Valoare: 1,25 miliarde lei (fără TVA)
- Contract semnat: 7 iunie 2022
- Lucrări începute: 11 august 2022
- Termen oficial de execuție (proiectul tehnic era deja finalizat): 20 de luni.
- Termen de finalizare: octombrie 2024 (termen prelungit) / T2 2025 (realist)
- Stadiu (mai 2025): aproximativ 99%
- Constructor: NUROL INŞAAT VE TICARET A.S. (lider) – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S
- Lungime: 13,9 km
- Valoare: 1,1 miliarde lei (fără TVA)
- Contract semnat: 22 noiembrie 2023
- Lucrări începute: martie 2024 (termen de execuție 20 de luni)
- Termen de finalizare: noiembrie 2025
- Stadiu (mai 2025): 37%
A7 va avea în total 440 km, dintre care 320 km construiți prin PNRR: „268 km vor fi disponibili de anul acesta”
Directorul Pistol a adăugat că în luna iunie se preconizează finalizarea lucrărilor la podul de la Vadu Pașii, care va permite circulația continuă pe autostradă între localitățile Buzău și Focșani.
Asocierea de constructori turci (Nurol – Makyol) va efectua descărcări provizorii în DN2, pentru a facilita utilizarea podului de la Vadu Pașii peste râul Buzău înainte de finalizarea totală a lotului 3 (Pietroasele – Municipiul Buzău) în luna noiembrie 2025, conform afirmațiilor lui Cristian Pistol.
Astfel, până la sfârșitul anului 2025, se estimează că circulația va fi posibilă pe 268 km din cei 319 km ai autostrăzii A7, construiți integral prin PNRR. Ultimii 51 km din A7 vor fi finalizați în cursul anului 2026, asigurându-se astfel conexiunea cu autostrada A8 la Pașcani.
A7, o mare realizare a UMB
Autostrada „Moldovei”, denumită și A7, se întinde pe aproape 440 de km de la Ploiești la Siret, la granița cu Ucraina. A7 se află în diferite faze de implementare, cu 116 km deja în circulație și 206 km în construcție, dintr-un total de 440 km de la Ploiești la Siret.
Aceasta este cunoscută ca „coloana vertebrală” a infrastructurii rutiere pentru Moldova, având rolul de a conecta regiunea de Nord cu cea de Sud, legând-o de Muntenia și preluând traficul greu și de tranzit de pe DN2 (E85), considerat unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri naționale din România.
Din cele 14 loturi contractate pentru A7, 11 au fost atribuite companiei UMB, care a finalizat deja 4 tronsoane. Alte două secțiuni, de la Pașcani la Suceava, au fost alocate UMB, dar contractele nu sunt încă semnate. De la Buzău la Pașcani și mai departe spre Suceava, toată A7 este în construcție de către companiile asociate cu UMB, gestionată de Dorinel Umbrărescu.