Nicușor Dan se întâlnește la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, care a supraviețuit tentativelor de otrăvire

Joi, Nicușor Dan a avut o întâlnire la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, victimă a două tentative de otrăvire orchestrate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Informația a fost confirmată de însăși Kara-Murza.
Kara-Murza a declarat pe rețelele sociale: „Onorat să mă întâlnesc cu Președintele ales Nicușor Dan, care a reușit să-l înfrunte pe candidatul pro-Putin în alegerile de săptămâna trecută” și a însoțit postarea cu o fotografie în care îi strânge mâna.
El a adăugat: „Rusia și România sunt vecine la Marea Neagră, fiind esențial să ne concentrăm pe construirea unei cooperări în viitor.” Această declarație a fost parte dintr-o postare în care anunța vizita sa în capitala României.
Referitor la posibilele interese ale președintelui rus în România, Kara-Murza a comentat într-un interviu anterior:
„Avem o istorie în comun, am fost vecini în perioada sovietică și continuăm să fim națiuni riverane Mării Negre. Țările din NATO și Uniunea Europeană sunt vizate de către Kremlin, mai ales când Putin își îndreaptă atenția asupra unei națiuni.”
Kara-Murza a continuat explicând că „Putin colaborează cu localnici pentru a-și susține obiectivele.” într-un interviu pentru Digi24.
Informații despre Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza, cu formare în istorie, a subliniat constant riscurile prezentate de Putin, asemănându-l cu dictatorul italian fascist Benito Mussolini. El a fost un actor central în convingerea Congresului SUA să implementeze sancțiuni împotriva oligarhilor ruși afiliați lui Putin.
A suferit grave probleme de sănătate în urma unor tentative de otrăvire în 2015 și 2017, care l-au lăsat cu multiple afecțiuni și a necesitat terapie intensivă pentru a-și recupera mobilitatea.
Autoritățile americane au investigat circumstanțele bolilor sale, concluzionând că sunt rezultatul unor otrăviri intenționate, conform documentelor Departamentului de Justiție.
Kara-Murza a continuat să pledeze pentru extinderea sancțiunilor impuse de SUA asupra oficialilor corupți ruși, indiferent de rangul acestora.
În luna anterioară celei de-a doua tentative de otrăvire, în februarie 2017, președintele de atunci Barack Obama a impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Bastrikin, asociat al lui Putin implicat în represiunea opoziției.
Condamnarea și sentința lui Vladimir Kara-Murza
În aprilie 2023, un tribunal din Moscova l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe Kara-Murza, primind cea mai severă sentință acordată unui oponent politic al lui Putin, sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armata rusă.
El a declarat în fața instanței: „Mă învinovăţesc doar pentru că nu am reușit să conving suficient compatrioții și liderii din țările democratice despre amenințarea pe care o reprezintă actualul regim de la Kremlin.” la doar 43 de ani.
Avocatul său, Vadim Prohorov, relata în acel moment despre problemele de sănătate ale lui Kara-Murza, incluzând polineuropatie și afecțiuni neuromusculare ca urmare a îngrijirilor precare post-otrăvire.
Eliberarea lui Kara-Murza într-un schimb de prizonieri
La sfârșitul lunii iulie de anul trecut, autoritățile ruse au anunțat că Vladimir Kara-Murza a fost mutat din colonia penală IK-16 din Omsk, fără a oferi detalii suplimentare despre noua sa destinație. Aceste transferuri sunt de obicei învăluite în secret.
Mai multe persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv disidenți, au dispărut din închisorile rusești, similar cu cazul lui Alexei Navalnîi înainte de decesul acestuia.
Deși dispariția lui Kara-Murza a generat îngrijorări, activiștii pentru drepturile omului au speculat că aceasta ar putea semnala un schimb iminent de prizonieri între Moscova și Occident.
Pe 1 august 2024, el a fost unul dintre cei 16 prizonieri din Rusia care au beneficiat de o grațiere și au fost eliberați în cadrul unui acord cu Occidentul.
Kara-Murza și ceilalți au fost transportați la Aeroportul Esenboğa din Ankara, Turcia, unde s-au efectuat schimburile cu opt ruși deținuți în diverse țări occidentale.
David Lammy, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a salutat eliberarea lui Kara-Murza, afirmând că acesta a fost „închis în condiții care amenințau viața sa, deoarece a avut curajul să spună adevărul despre războiul din Ucraina.”