Consiliul Superior al Magistraturii anunță startul procedurii pentru numirea noului șef al instanței supreme / Mandatul actualei președinte expiră în toamnă

CSM a anunțat că a inițiat deja concursul pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, argumentând acest pas prin 'factori de natură administrativă'. Procedura a fost activată luni, la o zi după alegerile prezidențiale, având în vedere că mandatul actualei șefe a ICCJ expira în luna septembrie.
Conform legislației în vigoare, procesul de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuie să fie declanșat într-un interval adecvat, asigurând astfel o tranziție eficientă a responsabilităților.
Declanșarea concursului a fost motivată de necesitatea de a se adapta calendarul la niște realități administrative obiective, printre care se numără asigurarea unei participări cât mai ample a candidaților eligibili și evitarea interferențelor cu perioada de vacanță judecătorească ce va avea loc în lunile iulie și august 2025.
De asemenea, programul concursului respectă continuitatea practicilor anterioare ale Consiliului, ultimele competiții având loc pe 30 mai 2019 și 2 mai 2022.
CSM a precizat că calendarul concursului nu va afecta capacitatea judecătorilor curent de a participa, deoarece condițiile legale de vechime nu se vor îndeplini pentru aceștia între 16 iunie și 16 septembrie 2025.
Mandatul actualei șefe a instanței supreme, judecătoarea Claudia Corbu, se încheie pe 16 septembrie.
Lia Savonea, o candidată pentru conducerea ICCJ
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat pe 19 mai anunțul de lansare a procedurii de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Calendarul estimativ al procedurii include data de 19 mai pentru publicarea anunțului, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 16 iunie 2025. Pe 17 iunie, vor fi anunțate numele candidaților și proiectele acestora, iar din 23 iunie va începe analiza și validarea candidaturilor de către Secția pentru judecători.
Decizia privind noul președinte al ICCJ va fi luată de Secția pentru Judecători a CSM.
Lia Savonea a fost numită judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în 2023, având anterior funcția de președinte la Curtea de Apel București.
În perioada 2017-2023, Lia Savonea a fost membru al CSM, iar în 2019 a ocupat funcția de președinte al Consiliului.
O petiție publică inițiată în 2023 de comunitatea Declic, semnată de zeci de mii de oameni, solicita CSM să nu o promoveze pe Lia Savonea la instanța supremă.
Argumentele aduse de Declic includ o sentință din 2015 prin care Lia Savonea a condamnat un bărbat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, considerând că fetița în vârstă de 13 ani și-ar fi dat consimțământul.
Demersul comunității Declic a fost susținut de numeroase ONG-uri, printre care se numără Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte și multe altele.