Tensiuni în cadrul alegerilor din Polonia: Motivul pentru care conservatorul Nawrocki, aliatul lui Simion, părăsește o poziție favorabilă în confruntarea finală prezidențială cu liberalul Trzaskowski

Tensiuni în cadrul alegerilor din Polonia: Motivul pentru care conservatorul Nawrocki, aliatul lui Simion, părăsește o poziție favorabilă în confruntarea finală prezidențială cu liberalul Trzaskowski
Miting electoral al liberalului Rafał Trzaskowski. FOTO: Beata Zawrzel / AFP / Profimedia

La doar o săptămână distanță de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pentru 1 iunie, competiția dintre liberalul Rafał Trzaskowski, susținut de guvernul lui Donald Tusk, și conservatorul Karol Nawrocki, sprijinit de partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), devine tot mai strânsă.

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, în care Rafał Trzaskowski a câștigat cu o diferență de doar două puncte procentuale (31,4% față de 29,5%), a demonstrat imprevizibilitatea finalului competiției de pe 1 iunie.

Un sondaj realizat de Opinia 24, publicat pe 18 mai, arată că Trzaskowski are 46% în turul doi, în timp ce contracandidatul său, conservatorul Nawrocki, obține 44%, diferența fiind în marja de eroare.

Specialiștii sugerează că Trzaskowski și guvernarea Tusk au primit „o avertizare” în urma rezultatelor din 18 mai, iar Nawrocki, care beneficiază de sprijinul unei părți a voturilor extremei drepte, pornește cu un avantaj în lupta decisivă.

Performanțele extremei drepte

Candidații extremei drepte, Slawomir Mentzen și Grzegorz Braun, au înregistrat împreună un rezultat record de 21% în primul tur.

Deși eram pregătiți pentru scorul lui Mentzen, rezultatul lui Braun, cu 6,34% și aproape 1,2 milioane de voturi, a surprins analiștii, care nu se așteptau la acest rezultat.

Braun, un ultranaționalist catolic, a asistat cu un discurs deschis antisemit și antiucrainean și a avansat ideea de a-l corona pe Iisus ca rege al Poloniei, criticând fertilizarea in vitro și sugerând retragerea Poloniei din UE, conform surselor de informare.

Rezultate sub așteptări pentru Trzaskowski

Trzaskowski, primarul Varșoviei și un eurofil fluent în șase limbi, a obținut cu aproape 250.000 de voturi mai puțin în cele mai mari cinci orașe ale Poloniei comparativ cu rezultatul din urmă cu cinci ani, când Andrzej Duda, susținut de PiS, a fost reales.

Acest rezultat nu se ridică la așteptările lui Trzaskowski, având în vedere diferențele mari anticipat în sondajele anterioare.

Andrzej Rychard, sociolog la Academia Poloneză de Științe, a declarat pentru Reuters că rezultatul din 18 mai reprezintă un „semnal de alarmă” pentru Trzaskowski înainte de finala incertă programată pentru 1 iunie.

O provocare pentru Trzaskowski este legătura sa strânsă cu prim-ministrul Donald Tusk, care a pierdut din popularitate, în contextul în care coaliția sa nu a tras concluziile la care s-a angajat la preluarea puterii în 2023.

Mulți alegători liberali aspirau la o deschidere a legislației restrictive privind avortul, recunoașterea cuplurilor de același sex și o acțiune mai activă împotriva abaterilor din parte oficialilor PiS.

Un rezultat pozitiv pentru partidele anti-sistem

O victorie a lui Trzaskowski ar oferi guvernării șansa de a avansa niște reforme, care până acum au fost blocate de președintele Duda.

Pe de altă parte, o victorie a lui Nawrocki, un conservator social eurosceptic, ar împiedica progresele și ar complica eforturile lui Tusk în consolidarea alianțelor necesare pentru unitatea europeană în fața provocărilor din Rusia.

De asemenea, Nawrocki ar putea să blocheze măsurile de relaxare a legislației avortului, o promisiune electorală majoră a lui Tusk.

De remarcat este faptul că Nawrocki a obținut în primul tur un rezultat inferior comparativ cu candidatul PiS din alegerile parlamentare din 2023.

Motivul acestui rezultat mai slab este performanța mai bună a partidelor anti-sistem în comparație cu alegerile precedent.

Impactul situației politice recente asupra voturilor polonezilor

Krzysztof Izdebski, expert politic, a menționat că majoritatea voturilor de duminică au fost îndreptate către partidele de opoziție.

„Așadar, este evident că ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani nu a convins polonezii de fezabilitatea realizării reformelor promise”, a declarat el pentru Reuters.

„Problemele care au mobilizat alegătorii opoziției au rămas nerezolvate”, a arătat acesta.

Trzaskowski a fost acuzat de contracandidatul său de a fi „un simplu asociat al lui Tusk,” fiind nevoit să ia distanță de guvernul de centru.

„Cu siguranță, nu ne propunem să ne rupem de coaliție”, a adăugat Dorota Loboda, membră a echipei de campanie. „Cu toate acestea, subliniem că, desigur, Rafał Trzaskowski va fi un președinte independent”, a precizat aceasta.

Un obiectiv central pentru ambii candidați va fi atragerea tinerilor alegători, problema locuințelor inaccesibile fiind crucială pentru ei.

Sondajele privind votul au arătat că prezența tinerilor sub 30 de ani a fost de aproape 73%, în contrast cu cifra generală de 67%.

Slawomir Mentzen a obținut peste 36% din voturile tinerilor, iar Adrian Zandberg, din extrema stângă, a primit 4,9%, cu un sprijin de 19,7% din votul tinerilor.

Provocările lui Trzaskowski în turul doi

În ciuda majorității previziunilor care îi ofereau lui Trzaskowski un avantaj pentru turul doi din 1 iunie, acum misiunea sa este mult mai complexă comparativ cu cea a lui Nawrocki.

Bartosz Rydliński, politolog din Varșovia, a menționat că ea ar putea să nu aibă suficient timp pentru a-și adapta strategia de campanie.

Primarul Varșoviei va trebui să își concentreze eforturile asupra mobilizării alegătorilor centrali din marile orașe și atragerii susținerii celor care au votat pentru candidații minori eliminați.

El se bucură și de sprijin din partea altor candidați din primul tur.

„Trzaskowski trebuie să demonstreze alegătorilor de stânga că le acordă atenție și că merită să se prezinte la vot. Sunt dornică să îl ajut să-și ajusteze discursul pentru a include problemele relevante pentru stânga”, a adăugat Magdalena Biejat, candidată din partea stângii.

Szymon Hołownia, șeful partidului Polonia 2050 și o importantă figură din coaliția lui Tusk, a obținut 5% din voturi și a exprimat susținerea pentru Trzaskowski.

Nawrocki își îndreaptă atenția către voturile extremei drepte

Nawrocki are o misiune mai simplă. Trebuie să atragă majoritatea alegătorilor care au votat pentru candidații opunerii guvernării Tusk.

Piotr Buras, analist în cadrul European Council on Foreign Relations, a subliniat că dreapta și extrema dreaptă au acumulat 54% din voturi în primul tur.

Nawrocki „va avea la dispoziție un număr mai mare de opțiuni electorale”, a observat el într-o analiză ulterioară alegerilor.

Există totuși o provocare. Susținătorii lui Mentzen, compuși în principal din tineri și locuitori din mediul urban, nu se aliniază complet cu valorile PiS, care atrag adesea alegători mai în vârstă din orașele mici.

Deși Mentzen este conservator social, supunând avorturile unor restricții severe, el are și viziuni liberale economice, favorizând impozitele reduse și susținerea antreprenorilor. Aceasta poate să-l apropie de Platforma Civică mai mult decât de susținătorii PiS.

Rămâne de văzut cum se vor repartiza voturile celor care au susținut candidații Mentzen.

„Electoratul lui Mentzen și Braun nu va susține automat candidatul Nawrocki. Este evident că forțele democratice nu au umplut avantajul necesar pentru a putea fi relaxate”, a avertizat Alexandru Kwaśniewski, fost președinte al Poloniei.

Nawrocki s-a grăbit să accepte condițiile propuse de Mentzen, care includeau angajamente de a nu crește impozitele și a nu limita libertatea de exprimare, în conformitate cu publicațiile de știri.

Rolul Ucrainei în campania electorală

În perioada premergătoare alegerilor, politica externă va avea un impact semnificativ.

Polonia, sub conducerea lui Tusk, a câștigat un rol central în politica europeană după ani de izolare sub PiS, în timp ce Nawrocki ar putea sublinia necesitatea unei reforme a UE spre un model de confederație de state naționale.

Deși ambii candidați sprijină Ucraina în conflictul său cu Rusia, susținerile lui Mentzen sunt cu mult mai rezervate, ceea ce ar putea avea un impact asupra campaniei.

„Dacă depinde de mine, nu veți adera niciodată la NATO, nu veți avea soldați polonezi alături de voi și nu veți beneficia de suport social în Polonia”, a declarat Mentzen ucrainenilor.

Nawrocki a adoptat un ton similar în campania sa, operând sub deviza „Polonia pe primul loc” în ceea ce privește refugiatii ucraineni.

În ciuda angajamentului de a susține Ucraina, Nawrocki a criticat ajutoarele oferite refugiaților.

Într-un mesaj electoral, a afirmat că „beneficiile sociale trebuie să fie prioritare pentru polonezi” și că „cetățenii polonezi ar trebui să aibă prioritate la spitale.”

Nawrocki a acuzat Ucraina că nu ar fi recunoscătoare pentru sprijinul polonez și l-a criticat pe președintele Zelenski pentru o atitudine considerată de el „necorespunzătoare”.

Intervenții electorale România-Polonia

Campaniile din România s-au intersectat înainte de alegerile din 18 mai, când George Simion a participat la un eveniment electoral pentru a-l susține pe Nawrocki.

„Acum e vremea să ne luptăm din nou: pentru libertate, drepturi, familia creștină și țările noastre. Ne vom opune neo-marxismului și noilor forme de comunism. Ne vom împotrivi migrației ilegale și schimbărilor în Europa”, a spus George Simion.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a reacționat și el.

„Rusia se distrează. Nawrocki și omologul său român, George Simion, pe o scenă cu cinci zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România - totul este evident”, a scris Tusk pe platformele de socializare.

Ulterior, Tusk a înregistrat un mesaj în limba română în sprijinul candidatului independent Nicușor Dan.

El a încurajat românii să protejeze valorile libertății, integrității, adevărului și statului de drept prin vot.

Recomandari
Show Cookie Preferences