A patra emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an a fost lansată la Bursa de Valori București, cu un total de aproximativ 50 miliarde lei atrase de Ministerul Finanțelor de la populație începând din august 2020.

Ministerul Finanțelor a reușit să atragă peste 620 milioane lei și 112 milioane euro prin cele șase emisiuni de titluri de stat destinate cetățenilor, în cadrul celei de-a patra oferte publice desfășurate în acest an pe piața de capital.
O nouă rundă de vânzare a titlurilor de stat Fidelis este planificată pentru prima decadă a lunii iunie.
De la începutul programului în august 2020, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă aproape 50 miliarde lei (mai mult de 10 miliarde euro) prin cele 24 de oferte desfășurate.
Ministrul Finanțelor a anunțat că a obținut în cadrul a patra oferte primare de vânzare de titluri de stat pentru populație suma de 620,4 milioane lei și 112,2 milioane euro, echivalentul aproape 1,2 miliarde lei.
„Într-un climat de piață marcat de volatilitate din cauza situației economice și politice, programul Fidelis continuă să reprezinte un punct de stabilitate pentru investițiile financiare ale cetățenilor. Valoarea totală subscrisă de aproximativ 1,2 miliarde lei este similară cu cea din oferta anterioară și arată încrederea românilor în acest program și în statul român.” a spus Tanczos Barna, Viceprim-ministru și Ministru al Finanțelor.
„Cele 24 de ediții de până acum au demonstrat că titlurile de stat Fidelis sunt atractive pentru populație, având avantajele oferite de siguranță, lichiditate și beneficii fiscale. Faptul că aceste titluri sunt garantate de stat și scutite de impozit pentru persoane fizice le face o alternativă eficientă de economisire și investiție, mai ales în actualul mediu economic incert. Suntem încântați că programul Fidelis include componente cu impact social, cum ar fi tranșa destinată donatorilor de sânge.” a adăugat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.
„Volatilitatea crescută pe piața acțiunilor din București și pe piețele locale favorizează volume mai mari de tranzacții pe piața secundară pentru titlurile de stat Fidelis, care devin esențiale pentru investitorii de retail în optimizarea deciziilor de management de portofoliu. De asemenea, aceste titluri ocupă o proporție tot mai mare în structura de finanțare a Ministerului Finanțelor, reprezentând primul pas în investiții personale pentru un număr din ce în ce mai mare de români care au economisit până acum exclusiv prin depozite bancare.” a comentat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance la BRD – Groupe Societe Generale.
În cadrul acestei oferte, desfășurată între 9 și 16 mai, cetățenii au plasat peste 12.600 de ordine de subscriere, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele denominate în euro.
Veniturile din dobânzi și câștigurile de capital obținute din aceste titluri nu sunt impozitate.
Emisiunea de titluri de stat Fidelis este deschisă pentru persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la închiderea ofertei.
Întrebări frecvente despre titlurile de stat FIDELIS
Cum pot găsi titlurile cumpărate în ofertă?
Dacă au fost achiziționate printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate la Depozitarul Central pe numele deținătorului. Dacă au fost cumpărate cu un contract de servicii de investiții printr-o bancă sau brokeraj autorizat, titlurile sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
Ce opțiuni am cu titlurile de stat?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot achiziționa altele în orice sesiune de tranzacționare la BVB, prin intermediul unui intermediar autorizat (bancă sau societate de brokeraj).
Dacă doresc să păstreze titlurile de stat, deținătorii au două opțiuni:
- Vor primi dobânda anual, iar la maturitate principalul va fi returnat într-un cont bancar indicat Depozitarului Central, dacă subscrierea a fost efectuată printr-o bancă sau brokeraj, fără semnarea unui contract de servicii de investiții financiare.
- Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de servicii de investiții și pot transfera titlurile de stat în acest cont. În acest caz, deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții unde vor primi dobânda anuală, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot vinde sau cumpăra titluri de stat după ce oferta s-a terminat?
Tranzacțiile la BVB sunt realizate între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a cumpăra sau a vinde, investitorii trebuie să dețină un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. O listă a intermediarilor autorizați pentru tranzacționare la BVB este disponibilă.
Cum pot verifica prețul curent al titlurilor?
Prețul poate fi consultat oricând pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, prin introducerea simbolurilor de mai jos în căsuța de căutare de pe pagina principală:
R2605B - pentru titlurile de stat pentru donatori, denominare în lei și cu maturitate de 1 an.
R2605A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an.
R2805A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani.
R3005A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 5 ani.
R2705AE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani.
R3205AE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 7 ani.