Rusia, cel mai mare furnizor de îngrășăminte al Europei, conform Eurostat

Rusia, cel mai mare furnizor de îngrășăminte al Europei, conform Eurostat
Președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, Moscova, Rusia, 22 aprilie 2025. FOTO: Kristina Kormilitsyna / AP / Profimedia

Comerțul Uniunii Europene cu Rusia a fost profund influențat începând cu invazia Ucrainei, UE implementând o serie de restricții la import și export pentru diverse produse. Aceste măsuri au dus la o scădere semnificativă a exporturilor către Rusia, de 58%, și a importurilor din Rusia, care au scăzut cu 86% în intervalul primelor trimestre din 2022 până în 2025. În primul trimestru al anului 2025, comparativ cu trimestrul anterior, importurile din Rusia au cunoscut o scădere, în timp ce exporturile către Rusia au înregistrat o creștere, conform datelor Eurostat.

În primul trimestru al anului 2025, Rusia a rămas liderul în furnizarea de îngrășăminte, o categorie de bunuri care nu este încă supusă restricțiilor sau impozitelor de import. Deși ponderea Rusiei în importurile de îngrășăminte din afara UE a înregistrat o mică scădere de la 28% în primul trimestru al anului 2021 la 26% în primul trimestru al anului 2025, Egiptul și Marocul au fost de asemenea importatori importanți, având cote de 20% și respectiv 10%.

Importurile de gaze naturale lichefiate ale UE

Între primul trimestru al anului 2021 și al doilea trimestru al anului 2022, valoarea importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia a crescut semnificativ pe fondul creșterii prețurilor. Totuși, ponderea Rusiei în totalul importurilor de gaze naturale lichefiate ale UE a scăzut de la 22% în primul trimestru al anului 2021 la 19% în primul trimestru din 2025. În această perioadă, Statele Unite au devenit principala sursă, având o pondere de 48% în 2025.

Importurile de fier și oțel în UE

Valoarea importurilor de fier și oțel din Rusia a crescut semnificativ în 2021, în principal datorită creșterii prețurilor. Cu toate acestea, ulterior s-au înregistrat scăderi atât în volum cât și în valoare, din cauza sancțiunilor aplicate. Ponderea Rusiei în aceste importuri a scăzut cu 10 puncte procentuale între primul trimestru al anului 2021 și cel din 2025. Coreea de Sud și China au devenit cei mai mari furnizori ai UE de fier și oțel, fiecare având o cotă de 10%.

Importurile de nichel în UE

Deși nichelul nu se figura pe lista produselor sancționate, UE a început să își diversifice sursele prin creșterea importurilor din alte țări. Între primul trimestru al anului 2021 și primul trimestru al anului 2025, ponderea importurilor de nichel din Rusia a scăzut de la 41,2% la 18,9%. În aceeași perioadă, procentele importurilor din Statele Unite, Norvegia și Regatul Unit au crescut cu câte 12, 4 și respectiv 4 puncte procentuale.

Importurile de petrol în UE

În primul trimestru al anului 2021, Rusia era principalul furnizor de petrol al Uniunii Europene. Totuși, după invazia Ucrainei, comerțul cu petrol a fost profund afectat, iar interdicția europeană privind importurile maritime de țiței rusesc, în vigoare din 5 decembrie 2022, combinată cu embargoul aplicat produselor petroliere rafinate, a dus la o scădere drastică a importurilor de aceste bunuri din Rusia.

Astfel, ponderea importurilor de petrol din Rusia a scăzut dramatic de la 29% în primul trimestru al anului 2021 la doar 2% în primul trimestru al anului 2025. În această perioadă, importurile din Statele Unite au crescut cu 6 puncte procentuale, cele din Norvegia cu 4 puncte procentuale, iar cele din Kazahstan cu 3 puncte procentuale.

Produse exportate de UE către Rusia

Uniunea Europeană a continuat să exporte o varietate de produse către Rusia. Între primele trimestre ale anului 2021 și 2025, exporturile a patru dintre cele mai mari cinci categorii de produse (mașini, vehicule, mașini electrice și materiale plastice) au scăzut considerabil, singura excepție fiind produsele farmaceutice. Aceste din urmă au atins o valoare de 2.351 milioane EUR în primul trimestru al anului 2025, având un vârf anterior de 2.484 milioane EUR în primul trimestru al anului 2023. Scăderea semnificativă în patru dintre cele cinci categorii principale este confirmată chiar și de datele comparative, în timp ce volumul exporturilor de produse farmaceutice a rămas relativ stabil față de începutul studiului.

Recomandari
Show Cookie Preferences