Propunerea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor de expulzare a solicitanților de azil, contestată vehement

Propunerea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor de expulzare a solicitanților de azil, contestată vehement
Migranti ilegali in Grecia, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Marți, Comisia Europeană a făcut o propunere pentru relaxarea reglementărilor legate de expulzarea solicitanților de azil, ca răspuns la solicitările frecvente ale anumitor state membre de a întări politica europeană în domeniul migrației, conform agenției AFP.

Totuși, această inițiativă a ridicat semne de întrebare și îngrijorări în rândul ONG-urilor care protejează drepturile migranților și a unor membri ai Parlamentului European.

Conform legislației actuale, solicitanții de azil pot fi expulzați către țări terțe considerate „sigure” de către statele membre, dar trebuie să existe o legătură evidentă între aceștia și țara în cauză, cum ar fi un membru al familiei care trăiește acolo sau experiența anterioară de muncă.

Noua propunere a Uniunii Europene vizează eliminarea acestei cerințe de conexiune, facilitând astfel o accelerare a procesului de expulzare.

„Aceasta înseamnă că un migrant ar putea fi trimis într-o țară terță fără nicio legătură, expunându-se astfel la situații de vulnerabilitate și risc de abuz”, a subliniat eurodeputata Fabienne Keller, calificând propunerea drept „problematică”.

Criticile ONG-urilor asupra inițiativei Comisiei Europene pentru expulzarea migranților

Potrivit lui Meron Knikman de la International Rescue Committee, propunerea ar putea fi considerată „ilegală”. „Ar fi crud și nejustificat să expui pe cineva în fața unei țări pe care nu o cunosc sau în care nu au fost niciodată”, a adăugat aceasta.

ONG-urile consideră că statele europene ar putea fi supuse unui șantaj din partea țărilor terțe, care ar solicita diverse avantaje politice și financiare în schimbul primirii acestor solicitanți de azil.

Comisia Europeană respinge aceste acuzații și susține că țările ce vor primi expulzați trebuie să respecte drepturile fundamentale; scopul principal al propunerii fiind îmbunătățirea eficienței în examinarea cererilor de azil.

„Intenționăm să oferim o mai mare flexibilitate statelor membre ale Uniunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Markus Lammert.

Aprobarea propunerii de către Parlamentul European și statele membre

Pentru ca această propunere să fie implementată, ea va necesita aprobarea atât din partea Parlamentului European, cât și a țărilor membre.

Bruxellesul se confruntă cu presiunea din partea unor state membre privind întărirea politicii în domeniul migrației, în contextul ascensiunii unor forțe politice de extremă dreapta pe continent.

Comisia Europeană a avansat constant în această direcție. În martie, aceasta a anunțat deja primele măsuri destinate accelerării expulzării persoanelor aflate în situație ilegală.

De asemenea, aceasta a propus un cadru legal pentru crearea unor centre pentru migranți în afara granițelor, denumite „hub-uri de returnare”. În luna aprilie, Comisia a compus o listă de țări pe care le consideră „sigure”, incluzând Tunisia, Maroc și India, ceea ce ar limita semnificativ opțiunile de azil pentru cetățenii acestora.

Recomandari
Show Cookie Preferences