Subiecte de Matematică pentru Evaluarea Națională 2025 la clasa a IV-a. Ce au rezolvat elevii

Subiecte de Matematică pentru Evaluarea Națională 2025 la clasa a IV-a. Ce au rezolvat elevii
Elevi în timpul unui examen. Foto: Dreamstime

Pe 21 mai, elevii de clasa a IV-a au participat la proba de Matematică pentru Evaluarea Națională 2025. Testul a constat în 20 de exerciții, având o structură distinctă față de anii precedenți.

Durata testării a fost de 60 de minute, iar potrivit documentelor analizate, structura subiectului s-a modificat comparativ cu anii anteriori: testul a fost unic, fără a fi împărțit în două fascicule, conținând 20 de exerciții grupate în trei mari categorii de competențe.

Prima secțiune a compus zece exerciții axate pe numere și operații aritmetice de bază, unde elevii au fost provocați să ordoneze numere, să efectueze calcule simple și să rezolve probleme de logică.

A doua parte a cuprins șapte exerciții care au avut la bază figurile geometrice și unitățile de măsură, aplicate în contexte practice, pentru a evalua înțelegerea conceptelor spațiale și a mărimilor.

Ultima secțiune a evaluării s-a concentrat pe organizarea și interpretarea datelor. Elevii au lucrat cu tabele și grafice, unul dintre exercițiile relevante fiind acela în care trebuiau să identifice, conform unui grafic, cei doi ani în care Mihai Eminescu a scris cele mai multe poezii, menționând și numărul acestora.

Cerința formulată a fost: „Eminescu a scris cele mai multe poezii în cinci ani, conform reprezentării grafice de mai jos. Care sunt cei doi ani în care poetul a scris cele mai multe poezii și care este numărul de poezii scrise în fiecare dintre acei ani?”.

Modalitatea de evaluare a lucrărilor elevilor la Evaluarea Națională 2025 la clasa a IV-a

Începând cu anul școlar 2024-2025, rezultatele de la Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi exprimate ca punctaje. Aceste rezultate nu vor fi afișate public și nu se vor trece automat în catalog. Elevii vor putea solicita, în scris, echivalarea punctajelor cu note sau calificative, care vor putea fi trecute în catalog.

Decizia de a renunța la coduri și de a introduce punctajele și echivalările a fost instituită de fostul ministru al Educației, Ligia Deca, care a eliminat și proba de limbă străină de la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a.

Calendarul Evaluării Naționale 2025 pentru clasa a IV-a

  • 20 mai – Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale
  • 21 mai – Matematică și științe ale naturii
  • 22 mai – Limbă și comunicare – Limba maternă

Calendarul Evaluării Naționale 2025 pentru clasa a VI-a

  • 27 mai – Limbă și comunicare (Limba română).
  • 28 mai – Matematică și științe ale naturii
  • 28 mai – Limbă și comunicare (Limba maternă)

Evaluarea testelor se va realiza în cadrul unității de învățământ, în termen de maxim 7 zile de la susținerea ultimului test.

Recomandari
Show Cookie Preferences