Daniel David, Ministrul Educației, se opune introducerii materiei „educație sexuală” în şcoli: „Subiectul a devenit ideologizat.” Ce soluție propune?

Daniel David, Ministrul Educației, se opune introducerii materiei „educație sexuală” în şcoli: „Subiectul a devenit ideologizat.” Ce soluție propune?
Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat că nu susține adăugarea unei discipline denumite „educație sexuală” în curriculum, explicând că tematica s-a transformat în „ideologie” și nu poate fi controlată prin metode științifice.

Aceste declarații au fost făcute cu ocazia unei conferințe de presă organizate pentru a discuta despre Raportul QX, dedicat diagnosticării în educație și cercetare, care a fost prezentat pentru prima dată luni, 19 mai.

Când a fost întrebat despre includerea educației sexuale în școli, ministrul a declarat: „Eu nu susțin introducerea în curriculum a unei discipline sub acest nume, educație sexuală, dintr-un motiv simplu: discuția a devenit extrem de ideologizată și orice încercare de a define această disciplină sau de a-i atribui un nume generează discuții care nu mai pot fi controlate științific sau curricular.”

Cu toate acestea, Daniel David a subliniat importanța accesului elevilor la informații pertinente, prezentate într-un mod științific și fără influențe ideologice:

„Este necesară o educație sexuală neutră din punct de vedere ideologic, care să fie pragmatică și naturală. Aceasta trebuie să existe în curriculum, dar trebuie realizată sub forma unor unități de învățare, fără elemente ideologice, integrate în disciplinele de biologie și în cele ce ar putea purta denumirea de educație pentru sănătate.”

Viziunea lui Daniel David pentru reforma educației în România

Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat pe 19 mai raportul QX – un document analitic care oferă propuneri de reformă și un bilanț al mandatului său tehnocrat, început în decembrie 2024, în contextul unei crize politice și economice.

Raportul identifică problemele structurale din educație, inclusiv analfabetismul funcțional și inegalitățile între școli, și sugerează direcții de reformă pe termen lung, inclusiv o nouă filosofie de evaluare a elevilor, revizuirea criteriilor de titularizare a profesorilor, modificarea curriculumului, fiscalizarea meditațiilor și un sprijin real pentru elevii cu nevoi educaționale speciale.

Recomandari
Show Cookie Preferences