Identitatea fostului oficial ucrainean asasinat în apropierea unei școli din Spania. Legătura cu cercul lui Serghei Lavrov

Andrii Portnov, consilier de frunte pentru fostul președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a fost ucis miercuri într-un cartier înstărit situat în afara Madridului, în timp ce își lăsa copiii la școală. Fostul politician a reprezentat o figură controversată în politica din Ucraina.
În vârstă de 51 de ani, Portnov a părăsit Ucraina în timpul Revoluției Euro-Maidan din 2014, revenind însă cinci ani mai târziu, odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski ca președinte al Ucrainei, conform unui raport al site-ului independent de știri Meduza, care oferă un profil al său.
În 2021, Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni asupra lui Portnov, invocând acuzații de corupție și mită. Ulterior, acesta a părăsit din nou Ucraina, după ce a început conflictul armat din 2022, în ciuda interdicțiilor de plecare pentru bărbații în vârstă de recrutare în timpul războiului.
Figură controversată în viața politică ucraineană
Portnov a fost împușcat de mai multe ori în fața Școlii Americane din cartierul Pozuelo din Madrid. Atacatorii, care nu au fost identificați, au fugit de la locul incidentului, conform informațiilor din presa spaniolă.
Conform publicației El Mundo, autoritățile investighează dacă asasinatul ar putea fi legat de activități criminale organizate sau motivat politic.
Originar din Luhansk, Portnov era avocat de profesie. S-a mutat la Kiev la sfârșitul anilor 1990, unde a început să lucreze la Comisia Națională pentru Valori Mobiliare și Piața Bursieră. A fost ales în parlamentul ucrainean în 2006 ca parte a unui bloc politic condus de premierul de atunci, Iulia Timoșenko, și a condus echipa juridică a acesteia în mai multe procese.
În 2010, Portnov s-a alăturat administrației lui Viktor Ianukovici, care a succedat lui Iușcenko în funcția de președinte, fiind numit adjunct al șefului de cabinet responsabil cu reforma judiciară.
După căderea lui Ianukovici în februarie 2014, Portnov a fugit în Rusia și ulterior s-a mutat în Austria. El a numit politica de aderare la grupul de lucru al lui Ianukovici drept o „mare greșeală”.
După fuga sa din Ucraina, au fost deschise mai multe anchete penale împotriva lui Portnov, inclusiv pentru înaltă trădare și abuz în serviciu. Portnov a negat toate acuzațiile și a fost ulterior sancționat de Uniunea Europeană.
În 2019, Portnov s-a întors în Ucraina, în urma alegerii lui Zelenski ca președinte, declarând că dorește să reîntoarcă încrederea cetățenilor care au părăsit țara.
După revenirea sa în Ucraina, el a fost perceput ca un apropiat al administrației lui Zelenski, datorită legăturilor cu Andriy Bohdan, pe atunci șeful de cabinet. Totuși, Zelenski a negat că Portnov a avut vreo influență în conducerea sa.
În 2021, Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra lui Portnov din cauza activităților sale legate de corupție în sistemul judiciar ucrainean.
Autoritățile americane au afirmat că, începând cu 2019, Portnov a încercat să preia controlul asupra sistemului judiciar ucrainean și să influențeze legislația.
Legătura cu cercul lui Lavrov
În iunie 2022, jurnaliștii de la Schemes, un proiect de investigație realizat de Radio Europa Liberă, au descoperit că familia lui Portnov deține proprietăți imobiliare de lux în Moscova, în asociere cu prieteni ai ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
Portnov era cunoscut pentru acțiunile sale de a intenta procese de defăimare împotriva mass-media din Ucraina, pe care le câștiga frecvent.
În decembrie 2024, rețeaua media ucraineană Mediarukh a solicitat public președintelui Zelenski să impună sancțiuni împotriva lui Portnov, invocând dovezi care sugerau influența sa continuă asupra sistemului judiciar din Ucraina.